Orman yangınları Hava kirliliği İklim değişikliği

Dünya genelinde sıcak, kuru hava dalgasının artmasıyla birlikte, yangınlar nedeniyle ortaya çıkan tehlikeli hava kirliliğine maruz kalma artıyor ve bu artışın devam etmesi bekleniyor.

Yayınlanan bir çalışmaya göre, yangınla ilişkili hava kirliliği, kalp ve akciğer hasarından ölüme kadar sağlık sorunlarına yol açabilir.

Araştırmacılar, tehlikeli hava kirliliğinden etkilenen insan sayısının 2010’dan 2019’a kadar geçen süre içinde %7 artığını tespit ettiler. Bu artış, 2 milyarı aşan insanı etkiliyor. Ayrıca araştırma, çoğu insanın yılda neredeyse 10 gün boyunca tehlikeli hava kirliliğinden etkilendiğini ortaya koyuyor. Bu bulgular, dünya tarihinde kaydedilen en sıcak yazı yaşadıktan sonra yayınlandı.

Orman Yangınlarına Bağlı Hava Kirliliği ve İklim Değişikliği

Orman yangınları, son aylarda Maui’den Yunanistan’a ve Kuzey Amerika’ya kadar başlıkları kapladı ve yaşamları tahrip etti. Ayrıca, dünya genelinde aşırı hava olaylarının sıklığının artmasıyla birlikte Avustralya, yoğun orman yangınları dönemine hazırlanıyor.

Orman yangınları Hava kirliliği İklim değişikliğiDünya genelinde yangınlar arttıkça, bilim insanları yangınların iklim değişikliğine ne kadar katkı sağladığını belirlemeye çalışıyor. Geçen yıl, Kaliforniya’daki yangınlar, Kaliforniya Hava Kaynakları Kurumu’nun tahminlerine göre atmosfere yaklaşık 9 milyon metrik ton karbon dioksit gönderdi. Bu, yaklaşık 1.9 milyon aracın yıllık emisyonuna eşdeğer.

Ancak bu yangınların neden olduğu hava kirliliği, özellikle düşük gelirli ülkelerde, yüksek gelirli ülkelere göre yaklaşık dört kat daha yüksek seviyelerde gerçekleşiyor. Araştırma, en büyük riskin Orta Afrika, Güneydoğu Asya, Güney Amerika ve Sibirya’da olduğunu ortaya koyuyor.

Yangın dumanlarının soluması daha önce erken doğum, düşük doğum ağırlığı, bozulmuş akciğer gelişimi ve çocukluk döneminde reçete ilaçlarına daha fazla ihtiyaç duyulması ile ilişkilendiriliyordu.

Orman yangınlarına bağlı hava kirliliği, özellikle iklim değişikliği ile birleştiğinde, sağlık ve çevre üzerinde ciddi etkilere neden oluyor. Bu nedenle, yangınların önlenmesi ve kontrol altına alınması için daha fazla çaba gösterilmesi gerekiyor. İklim değişikliği ile mücadelede daha fazla bilinç ve eylem, bu tür tehlikelerin azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.