Enerji Sektöründe Dönüşüm, Jeopolitik Riskler ve Finansman Açığı: Nasıl Bir Hükümet Politikası ve İş Kararları? Hem ülkemizden hem de dünyadan önde gelen oyuncuları kapalı kapılar arkasında yılda bir kez toplayan The Bosphorus Energy Club bu defa yine enerji-yatırım-jeopolitika üçgeninde yer alan can alıcı konuları 25 Kasım Pazartesi günü masaya yatırıyor.
PwC Türkiye işbirliği ile dokuzuncu kez düzenlenen toplantıda, küresel yeni enerji düzeninde kömür, petrol ve doğal gazdan yenilenebilir enerjiye süratli geçişin yarattığı sarsıntılar, enerji sektöründeki yeni yatırımların ve mevcutların idamesinin finansmanında karşılaşılan güçlükler, geleceğin enerji şirketlerinin nasıl biçimleneceği, teknoloji dünyasındaki fırsatlar, iç ve dış riskler ile nasıl baş edileceği gibi konular tartışılacak, hükümet ve iş dünyası liderlerine yeni bakış açıları, öneriler sunulacak.
Ayrıca, toplantıda Türk Akımı, Güney Gaz Koridoru, Doğu Akdeniz gerginlikleri, Irak Kürt ve İran enerji bağlantılarındaki son gelişmeler, yaptırım tehditleri, Türkiye’de yerli ve yenilenebilir enerjideki performans birinci elden anlatılacak. Toplantıya Ankara’daki önemli enerji üretici ve tüketici ülkelerin büyükelçileri de katkı ve katılım için yoğun ilgi gösteriyorlar.
10-15 YILLIK KAZAN-KAZAN POLİTİKALAR
The Bosphorus Energy Club başkanı Mehmet Öğütçü, “Dünyada enerjide yaşanan oyun değiştirici gelişmeler özellikle fosil yakıtlarda milli güvenliği tehdit eder boyutlarda dışa bağımlı olan Türkiye’de sıcağı sıcağına hissediliyor. Ama yenilenebilir enerjideki rekorlar, doğal gaz arz kaynaklarındaki esneklik, verimlilik artışı, yeni altyapı yatırımları alanında olumlu gelişmeler var.
Bu dinamiklere sadece yerli ve milli açıdan değil küresel ve bölgesel merceklerden de bakarak, 10-15 yıl sonrasına uzanan akıllı kazan-kazan politikalarla karşılık verilmesi, enerji sektörü oyuncularının güveninin yenilenmesi gerekiyor” dedi.
Öğütçü, ayrıca, Suriye’nin enerji kaynakları, Kürt koridoru çabaları, Doğu Akdeniz’de arama çalışmaları, münhasır ekonomik bölge ilanı, Irak’ın özerk Kürt bölgesinde artan Rus mevcudiyeti, Karadeniz ve Hazar’da açılım, ABD ve AB ile giderek zayıflayan enerji işbirliği çabalarına da toplantıda açıklık getirileceğini beyan etti.
2011’de İstanbul’da bölgesel bir girişim olarak doğan The Bosphorus Energy Club aradan geçen 8 yılda dünyanın önemli enerji, yatırım ve jeopolitik oyuncularını kapalı kapılar ardında biraraya getiren küresel bir model ve şebeke haline geliyor.
THE LONDON ENERGY CLUB
Yine Öğütçü’nün kurucu başkanlığında Londra’daki yegâne enerji kulübüne dönüşen The London Energy Club finans, enerji, hukuk, askeriye ve jeo-politika üst düzey liderleri ile üç ayda bir toplanıyor. Çin hükümetinin daveti üzerine Şanghay’da kendisine tahsis edilen özel binada The Shanghai Energy Club olarak yakında çalışmaya başlıyor. Ayrıca, Moskova, Astana, Tahran, Houston ve Riyad’da benzeri oluşumlar için hazırlıklar devam ediyor.
Basın toplantısı sırasında The Bosphorus Energy Club, merkezi Bağdat’taki Iraq Energy Institute Başkanı Yesar Al-Maleki ile işbirliği anlaşması, enerji sektörüne kapasite geliştirici yönetim eğitimi veren dünyanın önde gelen markalarından Amsterdam’daki Energy Delta Institute Başkanı Marcel Kramer ile de ortaklık anlaşması imzalayacak.
*Basın sohbet toplantısına katılmak ve özel röportaj talepleri için;
Erguvan İletişim/Yeşim Solunoğlu
yesimsolunoglu@erguvaniletisim.com.tr/ 0536 203 07 46