Tesla fiyat indirimi Elektrikli araç talebi Model 3 ve Model Y

Tesla (TSLA), ABD’de en çok satan modellerinin fiyatlarını yeniden düşürerek arz kısıtlamalarının azalmasından yararlanma ve talebi artırma çabalarını sürdürüyor.

Otomobil üreticisi, temel Model 3’ün başlangıç fiyatını 1,250 dolar düşürdü ve 38,990 dolara çekti. Aynı miktarı sedanın uzun menzilli versiyonundan da düşürdü ve bu versiyon artık 45,990 dolara satılıyor. Tesla fiyat indirimlerine devam ediyor.

Tesla, Model 3’ün performans versiyonunun fiyatını da 2,250 dolar indirdi; bu versiyon artık 50,990 dolardan başlıyor ve Model Y spor hizmet aracının uzun menzilli ve performans versiyonlarından 2,000 dolar indirim yaptı; bu versiyonlar sırasıyla 48,490 ve 52,490 dolara mal oluyor. Şirket, bu hafta başında Model Y’nin daha ucuz bir versiyonunu tekrar piyasaya sürdü.

Tesla fiyat indirimi Elektrikli araç talebi Model 3 ve Model YTesla, rekabeti geride bırakıyor

Tesla hisseleri, New York’ta Cuma günü saat 09:45 itibariyle %3 düştü. Şirketin hisseleri bu yılın başından bu yana iki katından fazla arttı.

Tesla, son üç ayda 435,059 araç teslim etti; bu rakam önceki çeyreğe göre düştü ve analistlerin beklentilerinin yaklaşık 20,000 araç altındaydı. Şirket, yıl sonundaki 1.8 milyon hedefine ulaşmak için önümüzdeki aylarda 475,000 araç daha satması gerekecek.

Tesla’nın fiyat indirimlerine en büyük katkıyı yapan faktör, yıllardır şirketi geri tutan üretim kabliyetinin eksikliğinin giderilmesi oldu. Şirket, 2022’nin başlarında açılan Austin ve Berlin yakınlarındaki yeni fabrikalarını devreye aldı ve bu, CEO Elon Musk’a elektrikli araç üretmekte geri kalan köklü yerleşik üreticilere karşı avantaj sağlıyor.

Tesla, bu tesisleri pandemi sırasında kıt olan yarı iletkenler ve diğer bileşenlerin kullanılabilirliği artmaya başladığında devreye aldı. Ayrıca, lityum ve diğer önemli pil malzemelerinin fiyatlarının düşmesinden de faydalandı.

Tesla’nın fiyat indirimleri ve sonuçları

Tesla hala ABD elektrikli araç pazarında baskın bir konumda bulunuyor, ancak pozisyonunu korumak için indirimlere giderek daha fazla güç kazanmaya çalışıyor. Yeni ürünler, önümüzdeki aylarda fiyatları desteklemeye yardımcı olacaktır. Otomobil üreticisi, yakın zamanda Model 3’ün güncellenmiş bir versiyonunu tanıttı.

Tesla’nın fiyat indirimleri, yüksek faiz oranları ve enflasyon etkilerini dengelemeye yardımcı oldu, ancak aynı zamanda karlılığa da olumsuz etkiliyor.

Musk, şirketin her satılan araç için başlangıç kazançlarını feda edebileceğini ve satın alma noktasından sonra yazılım güncellemelerinden gelir elde edebileceğini öngörüyor. Ancak bu riskli bir strateji olabilir, çünkü Musk, Tesla’nın otonom sürüş yeteneklerini sunma konusundaki yeteneğini aşırı iyimser olarak tanımlıyor. Tesla’nın bir çok otonom sürüş problemleri de medyada yer alıyor.

Tesla, fiyat indirimlerinin kazançlar üzerindeki etkisini 18 Ekim’de üçüncü çeyrek bilanço sonuçlarını açıkladığında yatırımcılara güncelleyecek.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.