Taypa Tekstil Genel Müdürü Burak Karaarslan

Karbon ve su ayak izinin azaltılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımıyla ilgili projeleri hayata geçiren Taypa, çevre için bugüne kadar attığı ve atacağı adımları bu yıl 6’ncısını yayımladığı sürdürülebilirlik raporunda açıkladı.

GRI Standartları’na göre hazırlanan rapor, 1 Ocak 2022-31 Aralık 2022 tarihleri arasında Taypa Tekstil bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetlerden oluşuyor. Rapor, şirketin 2022 yılında gerçekleştirdiği faaliyetler kapsamında yarattığı değer ve etkinin yönetilmesi konusundaki yaklaşımlarını, sürdürülebilirlik önceliklerini, Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na destek verilmesine yönelik faaliyet ve performans sonuçlarını tüm paydaşların görüşüne sunuyor.

Rapora göre, 3 binin üzerinde çalışanı olan Taypa, yaptığı yatırımlarla 2022 yılında ürün başına karbon salım miktarını 2021 yılına göre yüzde 14, 2018’e göre yüzde 48 oranında azaltırken, enerji ihtiyacının ise yüzde 80’ini yenilenebilir enerjiden karşılamaya başladı. Ürün başına kullanılan toplam su miktarında 2018’e göre yüzde 25’lik, yıkama prosesinde ürün başına kullanılan su miktarında ise yüzde 38’lik bir azalma sağlandı.

Fabrika çatılarına 14 bin 207 adet güneş paneli kuruldu

Taypa Tekstil Genel Müdürü Burak Karaarslan, “Dünyanın 3 farklı kıtasındaki 4 ülkede kaliteden ödün vermeden gerçekleştirdiğimiz üretimimizin yanında, sürdürülebilirliği ve dijital dönüşümü merkezimize alarak sektörümüzde öncü olma yolunda ilerliyoruz. 2022 yılı, sürdürülebilirlik konusunda önemli çalışmalara imza attığımız bir yıl oldu. Dönem içerisinde sürdürülebilir pamuk üretimini destekleyen OCS, RCS, GOTS, GRS sertifikalarımızı güncelledik ve RegenagriCS sertifikasını aldık. 2021 yılına kıyasla, BCI (Better Cotton Initiaive) sistemi ile tedarik ettiğimiz kumaş oranını yüzde 500, OCS sertifikalı olarak tedarik ettiğimiz kumaş oranını ise yüzde 100 artırdık.

Paris Anlaşması gerekliliklerine uygun olarak emisyonlarımızı azaltma hedefiyle, Bilim Temelli Hedefler Girişimi’ne yönelik hazırlıklarımızı başlattık. Bu doğrultuda ileriki dönemde, orta ve uzun vadeli hedef yılları ve azalım miktarlarını belirleyeceğiz. Tüm fabrikalarımızın çatısında bulunan toplam 14 bin 207 adet güneş paneli ile yenilebilir enerji kurulu gücümüzü 1,7 MW’tan 6,2 MW’a çıkardık” diye konuştu.

Ergene fabrikasında rüzgar türbini projesini devreye alacak

Raporda şirketin 2023 yılında sürdürülebilirlik konusunda atacağı adımlara da yer verildi. 2023 yılında Ergene fabrikasında devreye alınacak Rüzgâr Türbini projesinin fizibilite çalışmalarına başladıklarını söyleyen Burak Karaarslan, “Gelecek dönemde devreye alacağımız sürdürülebilir Parça Boyama Tesisi yatırımımız ile çevresel etkimizi azaltmayı sürdüreceğiz. Sürdürülebilirlik stratejilerimizin merkezinde yer alan dijital dönüşüm kapsamında, 3D tasarım teknolojilerinden yararlanmaya başladık. Bu teknolojiyi kullanarak 4 parçalık bir NFT koleksiyonu oluşturduk. Kuruluşumuzun 45. yıl dönümünde de çalışanlarımızdan aldığımız güçle, sürdürülebilirlik odağında kaliteli ve hızlı bir hizmet sunarak iş ortaklarımızın güvenilir ve vazgeçilmez tedarikçisi olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Karbon salımını yüzde 48 azaltan, enerji ihtiyacının yüzde 80’ini yenilenebilir enerjiden sağlayan Taypa’nın hedefi, 2025 yılında yıllık 50 milyon üretim kapasitesi ile Avrupa’nın sürdürülebilirliği esas alan en büyük üreticisi olmak.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.