TAV Havalimanları, çevresel, toplumsal ve kurumsal yönetim alanındaki faaliyetlerinin sonuçlarını paylaştığı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. TAV’ın işlettiği İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes dünyanın en çevreci havalimanları arasında yer alıyor. Küresel Raporlama İnisiyatifi’nin (GRI) G4 standartlarına uygun hazırlanan rapor internet üzerinden yayınlandı, özet bilgilerin yer aldığı broşür geri dönüşümlü kağıda basılırken basım ve dağıtımdan doğan tüm karbon emisyonları sıfırlandı.

“KARBON SALIMINI AZALTTIK”
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener şunları söyledi: “TAV Havalimanları olarak toplumsal fayda yaratmayan finansal başarıların anlamlı olmadığına inanıyoruz. Yolcularımıza en iyi seyahat deneyimini sunarken operasyonlarımızın çevresel etkilerini en aza indirmek ve tüm paydaşlarımız için en yüksek faydayı yaratmak üzere çalışıyoruz. Bu raporla çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim alanlarında yürüttüğümüz çalışmaların sonuçlarını hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde paylaşıyoruz. Şu an İstanbul Atatürk, İzmir Adnan Menderes ve Ankara Esenboğa havalimanlarımız karbon salımlarını optimize ederek ve denkleştirerek Avrupa’daki en çevreci 21 havalimanı arasında yer alıyor. Sadece 2015’te, karbon salımımızı 947 evin bir yıllık tüketime denk oranda azalttık. Tunus Enfidha da Afrika kıtasından bu programa katılan ilk havalimanı oldu.”

ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ ARTTI
Sani Şener, çeşitliliği destekleyen politika ve uygulamalar oluşturduklarını belirterek bu girişimlerin sonucunda çalışan memnuniyeti oranını üç yılda yüzde 63.6’dan yüzde 66.9’a yükseldiğini ve sektör ortalamasının 6 puan üzerinde yer aldığını ifade etti. Şener’in verdiği bilgiye göre, gösterilen çabalar sonucunda, ana hedef olan ve bağımsız Airport Quality Survey (ASQ) tarafından ölçülen müşteri memnuniyeti oranı 10 puan gelişme gösterdi.

BIST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİNDE
TAV, sürdürülebilirlik performansını 2010’dan bu yana yayınlıyor. Şirket, 2014’te BİST Sürdürülebilirlik Endeksi kriterlerini karşılayan 15 şirketten biri oldu. Aynı zamanda Türkiye’de kurumsal yönetim notu en yüksek şirketlerden biri olarak BIST Kurumsal Yönetim Endeksi’nde üst sıralarda yer alıyor. Şirket BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC) ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacıları arasında bulunuyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE
TAV, Karbon Şeffaflık Projesi (CDP) Su Programı’na Türkiye’den raporlama yapan ilk şirket olurken, aynı zamanda CDP İklim Değişikliği Programında şeffaflık puanını 64’ten 89’a yükseltti. Raporlama döneminde İstanbul, Ankara ve İzmir havalimanlarında yaklaşık 479 aracın bir yıl boyunca trafikten çekilmesine eş değer 2 bin 266 ton emisyon azaltımı sağlandı. Üç havalimanında toplam yolcu sayısı yüzde 9 artarken gerçekleştirilen verimlilik uygulamalarıyla 28 bin 579 metreküp daha az su kullanıldı. TAV işlettiği İzmir Adnan Menderes ve Ankara Esenboğa havalimanları, Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) Programı kapsamında emisyonlarını en aza indirip kalan kısmı nötralize etti ve Avrupa’nın en çevreci 20 havalimanı arasına girdi.

İLK LEED SERTİFİKALI TERMİNAL
Medine, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik LEED Altın sertifikası alan ilk havalimanı oldu. İzmir Adnan Menderes yeni iç hatlar terminali LEED Gümüş sertifikası aldı. Kurumsal eğitim platformuyla TAV Akademi dünyada ICAO TRAINAIR Plus üyesi 16 şirket arasına girdi. Şirket çalışanlarına kişisel ve profesyonel gelişim için kapsamlı programlar sunarak 2015’te 7 bin 63 çalışana 55 bin 69 saat MEB onaylı eğitim olanağı sağladı. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda hayata geçirilen engelsiz havalimanı uygulamaları, New York’ta Birleşmiş Milletler’de düzenlenen forumda “iyi örnek” olarak sunuldu.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.