Bloomberg NEF tarafından yayınlanan son verilere göre, rüzgar enerjisinde küresel ölçekte hali hazırdaki projelerin devreye girmesiyle 2019’da kurulu gücün yüzde 32 gibi yüksek bir artışla 60 GW’a çıkması bekleniyor.

2017 yılında rüzgar türbini üreticileri 47 GW yeni kapasite yaratırken bu rakam 2018’de 45 GW olarak gerçekleşti. 2018 yılında Kuzey ve Güney Amerika’da toplam 11.7 GW, Türkiye ve Rusya dahil Avrupa’da 8.5 GW, Afrika ve Ortadoğu’da 1 GW rüzgar santrali tesis edilirken, Asya bölgesinde 24.2 GW’lık bir kapasite yaratıldı.

VESTAS PAZAR LİDERİ

2018 yılında yaratılan yeni rüzgar türbin sayısının yarıdan fazla bölümünü, oransal olarak da yüzde 57’sini bu alandaki en büyük dört şirket gerçekleştirdi. Danimarka’dan Vestas, Çin’den Goldwind, ABD’den GE Renewable Energy ve İspanya’dan da Gamesa 2018’de en büyük türbin üreticisi şirketler oldu.

Danimarkalı Vestas karadaki rüzgar santrallerinde toplam kapasitesini geçen yıl 10.1 GW’a çıkartırken, sektörde pazar payını da yüzde 22 ile (2017 yılı yüzde 16) yüksek bir rakama taşıdı. Çinli kuruluş Goldwind ise Çin’in bu alanda yarattığı güçlü teşvikin de etkisiyle üçüncü sıradaki yerini ikinciliğe yükseltti.

Golwind 19.3 GW’lık toplam Çin pazarındaki payını ise üçte birlik bir orana çıkardı. Bu gelişmeye karşın Çin’li Goldwind’in küresel ölçekteki varlığı sınırlı kaldı. Şirketin toplam 6.7GW’lık kapasitesinin sadece yüzde 5 gibi küçük bir oranı Çin dışında tesis edilmiş durumda.

ABD PAZARINDA VESTAS VE GE REKABETİ KIRAN KIRANA

General Electric (GE) 2018 verileriyle rüzgar enerjisi alanında 5 GW’lık yeni kapasitesiyle ile dünyada üçüncü sırada bulunuyor. GE’nin kurulu her 10 rüzgar tribününden altısı ABD topraklarında yer alıyor. Danimarkalı Vestas ABD pazarında GE ile kıran kırana bir rekabet içinde bulunurken, her iki şirketin 2018 yılında sisteme dahil ettiği kurulu güç 3 GW oldu. Vestas mevcut verilerle ABD pazarında GE’nin 44 MW üzerinde bir kapasite  gücüne sahip.

İSPANYA PAZARINDA DURUM

2016 yılında Alman mühendislik devi Siemens ile İspanya’nın rüzgar türbin üreticisi Gamesa’nın ortak girişimiyle kurulan Siemens Gamesa 2018 yılında 4.1 GW’lık rüzgar santrali projesiyle ikinci sıradan dördüncü sıraya düştü. Toplam rakam kısmen inşa edilmiş ya da 2019 bitimine kadar üretime geçmesi beklenmeyen büyük çaplı rüzgar santrallerini içermezken, Siemens Gamesa’nın rüzgar enerjisi portföyü 2017 yılına kıyasla yüzde 40 daha aşağıda görünüyor.

COĞRAFİ YAYILIM EN FAZLA SIEMENS GAMESA’NIN

Bloomberg yorumcusu Tom Harries rüzgar enerjisi alanındaki gelişmeleri değerlendirirken, “Çinli üreticiler ağırlıkla iç pazara güveniyor. Buna karşın Avrupa’daki rüzgar türbini üreticilerinden Vestas ve Nordex Avrupa’dan çok Amerika’da iş aldılar. Enercon’un türbinlerinin çoğu ise Avrupa’da bulunuyor. Siemens Gamesa ise türbinleri coğrafi olarak en fazla yaygınlık gösteren şirket durumunda. Siemens Gamesa rüzgar türbinleri nerdeyse Avrupa, Asya ve Amerika’da eşit dağılıma sahip bulunuyor” dedi.

OFF SHORE RÜZGAR SANTRALLERİNDE ÇİN ÖNDE

Deniz üzerindeki rüzgar santrallerinde (off shore) Çin için 2018’in rekor bir yıl olduğunu ve büyümenin artarak devam etmesinin beklendiğini ifade eden Bloomberg yorumcusu Harries, “Geçen yıl toplam 4.3’GW’lık denizdeki yeni kapasitenin yaklaşık 1.7 GW’ı Çin’de projelendirildi. Avrupa pazarında ise  Vestas ile Siemens Gamesa arasında sıkı bir rekabet var. GE Avrupa pazarına Fransa’daki yeni bir proje ile girmeye hazırlanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

DÖRT BÜYÜKLER İÇİN İŞLER KOLAY OLMAYACAK

Bloomberg NEF 53 ülkede ticari faaliyette olan rüzgar santrallerini takip ediyor. Rüzgar enerjisi araştırma bölümünün başkanı David Hostert, “Rüzgar türbini üreticileri için fırtınalı geçmesi beklenen 2019 ve 2020 yılları bir anlamda emniyet kemerlerini iyi bağlama dönemi olacak. Hem 2019 hem de 2020’de karadaki rüzgar santrallerinin tüm bölgelerde artış grafiğiyle 60 GW civarında bir talep yaratmasını bekliyoruz.

Ancak bu kulağa hoş gelen hacimlere oldukça rekabetçi bir fiyatlama, katma değerli ürün ve hizmetler ve yeni finansman modelleriyle ulaşılacağını da unutmayalım. Küçük rüzgar türbini üreticileri bir yana Dört Büyükler için de işler hiç kolay olmayacak” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.