ABD merkezli bir eğitim ve araştırma kuruluşu olan Solar Foundation (Güneş Vakfı) tarafından yayınlanan verilere göre, yedi yıllık istikrarlı ve yukarı doğru büyüme döneminin ardından son iki yıldır güneş enerjisi sektöründeki büyüme yavaşlıyor.

Toplam pazardaki düşüşe karşın güneşe yönelimin arttığı eyaletlerde ise güneş bazlı istihdamda artışlar yaşanıyor. Bu artış 29 eyaleti kapsıyor.

Açıklanan verilere göre mevcut durumda güneş enerjisinin en yoğun olduğu Florida, Illinois, Texas ve New York istihdamda en yüksek artışı sağlayan eyaletler olurken, Ohio, Washington State, Pennsylvania, Minnesota, Virginia, and Tennessee gibi eyaletlerde de istihdamda makul oranlı büyümeler oldu

2010 YILINDAN BU YANA BÜYÜK ARTIŞ

Kar amacı gütmeyen bir eğitim ve araştırma kuruluşu olan Solar Foundation, istihdam konusunda istatistiki veri toplamaya başladığı 2010 yılından bu yana toplam 50 eyalette yüzde 159’luk bir istihdam artışı olduğunu ve sektöre genelde iyi ücret alan 159 bin yeni çalışanın dahil olduğunu açıkladı. Vakıf 2018 yılından bu yana ABD eyaletleri yanı sıra Puerto Rico’yu dahil etmesi nedeniyle toplam sayı 244 bin 340 kişiye ulaştı.

Solar Foundation Direktörü Andrea Luecke, “Geçen iki yıldaki düşüşe rağmen güneş enerjisi sektörünün  uzun dönemli görünümü olumlu. Haneler ve kurumlar için depolama çözümleri arttıkça  giderek daha fazla Amerikalı düşük maliyetli güneş enerjisine yöneliyor. Güneş enerjisini ve depolama olanaklarını tüm Amerika kıtası boyunca yaygınlaştırmak suretiyle daha yüksek kalitede istihdam olanakları yaratmak, karbon emisyonlarını azaltmak ve yerel ekonomileri desteklemek mümkün olacak” dedi.

YENİ GÜNEŞ KAPASİTESİ AZALDI

Ülke çapında güneş enerji sektöründeki istihdamın azalışında 2018 yılındaki yatırımlarını gerilemesi etkili oldu. Bazı güneş enerjisi firmaları yeni yatırımlarını ertelerken, güneş panellerine uygulanan tarifelerde değişiklik beklentisi de bu trendde etkili oldu. Gerek tarifeler gerekse sektörü destekleme konusunda gerekli politika ve mevzuat değişikliklerini yapmayan eyaletlerde büyüme hızı yavaşlarken, destekleyici politikaları benimseyen eyaletlerde ise hızla düşen maliyetlerin de etkisiyle sektorün büyüme hızı artışa geçti.

TEMEL BULGULAR

Solar Foundation tarafından açıklanan diğer temel bulgular da şöyle sıralanıyor:

  • Güneş enerjisi sektöründe yaratılan toplam yeni istihdamın üçte ikisi rakamsal ifadeyle de 155 bin kişi proje geliştirme ve tesislerin kurulması işinde istihdam ediliyor.
  • Bu rakamın 87 bini konut sektörüne yönelik güneş enerjisi alanında istihdam edilirken, 46 bini de kurumsal yani konut dışı alanda görev aldı.
  • Güneş enerjisi iş gücü demografik olarak 2018 yılında 2017 yılına kıyasla önemli bir değişiklik göstermedi. Kadınlar geçen yıl toplam işgücünün yüzde 26’sını oluşturdu.
  • Toplam yeni istihdamda Güney Amerika ve Meksika kökenli istihdam yüzde 17’lik pay alırken, Asyalı işçiler de yüzde 9’luk bir oranla yer aldı. Afro-Amerikan istihdamın payı da yüzde 8 oldu.
  • Araştırmaya katılan güneş enerjisi şirketlerin yüzde 26’sı kritik görevler için aradıkları kaliteli eleman bulma konusunda çok büyük zorluk yaşadığnı belirtiken bu sayının 2017 yılına kıyasla (yüzde 17) önemli artış göstermesi dikkat çekti.

EYALETLERİN TEMİZ ENERJİ VAATLERİ

Wisconsin Valisi Tony Evers güneş enerjisini ve yenilenebilir enerjiyi destekleyen eyaletlerden biri olarak yaptığı açıklamada, “Wisconsin’ın güneş enerjisini destekleyen eyaletlerden biri olarak güneş enerjisinde yaratılan istihdamın artmasından gurur duyuyoruz.

Geleceğin yenilenebilir enerjiyle olmasına dair taahhüdümüzü pekiştirirken bu gelişme eyaletimizi  hem daha güçlü hem daha yaşanabilir bir eyalet haline getirecek. Temiz bir ekonomi tesis etmek için yaptığımız vaatlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

Minnesota Valisi Tim Walz ise, “Güneş enerjisinde yaratılan istihdam büyürken, Minnesota’da daha güçlü bir temiz enerji ekonomisi yaratmak için yeni yenilenebilir enerji projelerini desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi.

2019 İÇİN İYİMSER BEKLENTİLER

Özellikle büyük eyaletlerde kamusal nitelikli hizmetlerde güneş enerjisine yönelimin artması ve teşvik edici uygulamaların yaygınlık kazanması nedeniyle  güneş enerjisi sektörünün istihdamında 2019 ‘da artış bekleniyor. Araştırmaya katılanlar yüzde 7’lik bir istihdam artışı ile toplam sayının 260 bin kişiye yaklaşacağını öngörüyor.

Güneş enerjisi sektörünün en büyük oyuncularından biri olan Swinerton Renewable Energy şirketinin Başkanı George Hershman, “Gerek ticari gerekse kamusal alanda en büyük güneş enerjisi yüklenicisi firmalardan biri olarak 2018’de pazarda istikrarsızlığa yol açan bir dizi faktör bizi de etkiledi. Güneş enerjisi tarifeleri yanı sıra çelik alüminyum  maliyetlerindeki artışlar mevcut projeler yanı sıra planlanmış projelerimizi de etkiledi.

Bu ekonomik faktörlere rağmen hem mevcut projeler hem de yeni projeler konusunda 2019 yılına iyimser başladık Sektör liderleriyle birlikte federal düzeyde güneş enerjisindeki büyümeyi destekleyecek uzun dönemli çözümler üzerinde ısrarcı olmaya devam edeceğiz” dedi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.