Dünyada yenilenebilir enerji devrimi hızla yayılırken, rüzgar enerjisi sektörü önemli bir oyuncu olmaya devam ediyor. Rüzgar türbinlerinde yapılan ArGe çalışmaları sonucunda daha verimli ve daha büyük rüzgar türbinlerini ve daha büyük kanatları rüzgar santrallerinde görmeye başladık. Burada da karşımıza yeni bir soru çıkıyor: “Eski rüzgar türbini kanatlarını ne yapacağız?

GERİ DÖNÜŞÜM KOLAY DEĞİL
Bu kanatlar genelde karbon-fiber kompozitlerden yapıldığı için bu güçlü, hafif ve aerodinamik malzemenin geri dönüşümü çok kolay değildir. 2034 yılı sonuna kadar 50 bin ton “atık” kanat olması bekleniyor. Bu tip kanatları Avrupa’da dönüştüren tek bir tesis var o da Kuzey Almanya’da. Melbeck şehrindeki geri dönüşüm tesisinin her ay 400 ton atık kanat işleme kapasitesi var, çıkan ürünler ise çimento sanayinde kullanılıyor.

ROTTERDAM’DA PARK İÇİN KULLANILDI
Bu yüzden atıkları geri dönüştürmek yerine tekrar kullanmak çok daha akılcı bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor, bu bağlamda güzel bir uygulama örneği de Hollanda-Rotterdam belediyesinden geldi. 2007’de Rotterdam belediyesi başlangıçta düzenli depolama alanları için tasarlanmış rüzgar türbini kanatları ile inşa edilmiş Kinderparadijs Meidoorn oyun parkını açtı. Tünel, kuleler, köprüler, tepeler, rampalar kanat parçalarından imal edildi. Geri dönüştürülmüş kanatlar zemine sabitlendi ve beyaz parlak renkli çizgilerle boyandı.
Yine Willems Meydanı’nda, dokuz adet kanat ile halka açık bir oturma mekanı oluşturulmuş. Yapılan hesaplara göre bu ve benzeri uygulamalarla her yıl ülkede 400-500 adet eski rüzgar türbini kanadı kendine yeni bir yaşam alanı bulacak.

Kaynak: Solarbaba

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.