Adana Ticaret Borsasından (ATB) yapılan açıklama göre, Adana’da iyi pamuk uygulamasının değerlendirilmesi amacıyla ATB Başkanı Şahin Bilgiç, Çukobirlik Genel Müdürü Ahmet Durmuş Çakıcı, İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD) Yönetim Kurulu Başkanı Leon Piçon ile yetkililerin katılımıyla toplantı yapıldı.
ATB Başkanı Bilgiç, yaptığı konuşmada, pamuk ekim alanlarının sürdürülebilir alanlara dönüştürülerek dışa bağımlılığın azaltılabileceğini belirtti.

PAMUĞA ‘BEYAZ ALTIN’ YAKIŞTIRMASI
Sürdürülebilir pamuk üretiminin artırılması ve konunun tabana doğru yayılarak genişlemesi için mart ayında pamuk üreticileri ve çırçır işletmeleri ile bir araya geleceklerini ifade eden Bilgiç, şunları kaydetti: “Türkiye’de ve Adana’da pamuğun ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik ilkelerinde üretilebilmesi için çabalarımız sürmektedir. Üretici örgütleri, çiftçiler, borsalar, borsaların pamuk ticareti yapan üyeleri, tekstil ve hazır giyim sektörü ile tüketicilerle ele ele vererek bunu şahlandırabiliriz. Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli teşvik sistemiyle ‘beyaz altın’ dediğimiz pamuğun üretiminin ve ekim alanının bölgemizde artacağını, bu artışın sürdürülebilir pamuk üretimine de yansıyacağını düşünüyoruz.”

“REKABET GÜCÜNÜ ARTIRACAKTIR”
IPUD Yönetim Kurulu Başkanı Piçon da önemli markaların sürdürülebilir pamuk kullandığına dikkati çekti. Türkiye’deki pamuk üretiminin sürdürülebilirlik esaslarında dönüştürülmesinin ülke kaynaklarının daha etkin kullanımını sağlayarak verimliliği arttıracağına işaret eden Piçon, “İyi pamuk uygulaması pamuk ve tekstil sektörünün iç ve dış pazarlarda rekabet gücünü arttıracaktır. Bunun standardının ulusal ölçekte yaygınlaştırılması, stratejik önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Piçon, IPUD olarak çiftçiden çırçır işletmesine, iplik üreticilerinden hazır giyim firmalarına, çiftçi birliklerinden ticaret borsalarına kadar Türkiye’de pamuk üretimi, ticareti ve tekstil sektöründe söz sahibi herkesi sürdürülebilirlik dönüşümünün içinde olmaya davet ettiklerini belirtti.
Çukobirlik Genel Müdürü Çakıcı da sürdürülebilir pamuk üretimini artırmak amacıyla konuyu birlik yönetimi ve ortakları ile paylaşarak gerekli çalışmayı yapabileceklerini, bu konuda ellerini taşın altına koyacaklarını kaydetti.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.