Doğa ile yapının bir uyum içinde olması gerektiğini savunan mimarlık anlayışı olan organik mimari, gün geçtikçe daha çok benimseniyor. 2005’ten bu yana dünyada ve Türkiye’de birçok projeye ahşap temin eden Novawood’un Genel Müdürü Yakup Kayataş, sağlıklı yaşam felsefesinin organik mimariye olan talebi de artırdığını vurguluyor.

Thermowood teknolojisi ile ürettiği iç ve dış zemin ve cephe kaplama koleksiyonuyla estetiğin ve dayanıklılığın birleştiği mekanlar yaratan Novawood, ahşabın doğal, dayanıklı ve güçlü etkisini yapılara da yansıtıyor. Sadece ahşap kullanarak bir yapının inşa edilmesinin mümkün olduğunu belirten Novawood Genel Müdürü Yakup Kayataş, bugüne kadar doğanın parçası olmayı başarabilen birçok yapıya ürün tedarik ettiklerini belirtiyor.

TÜRKİYE’DE ORGANİK MİMARİ ANLAYIŞI MİMARLARIN TALEBİYLE BAŞLADI

İnşaat ve mimaride ahşaba olan ilginin arttığını ifade eden Novawood Genel Müdürü Yakup Kayataş, geçmişten günümüze ahşabın kullanım değişikliğini şöyle ifade ediyor;  “1940’lı yılların başından itibaren yapı ve inşaat sektöründe çimento, taş ve çelik malzemelerinin tercih edilmesi, Türkiye’deki ahşap kullanımını da belirgin bir şekilde düşürmüştü. Bir zaman sonra mimarların özellikle kentsel peyzaj projelerinde kullanılan kereste harici malzemelerin soğuk görünümünden memnun kalmamaya başlaması, ahşaba geri dönüşün kapısını araladı. Yalnızca estetik kaygılarla değil, aynı zamanda yapılarda maddi bir değer artışı da sağladığından, ahşaba geri dönüş kaçınılmazdı. Böylece, estetik kaygıların yanı sıra, yapı-inşaat ekonomisindeki kar artışı da ahşaba olan ilgiyi artırdı” dedi.

AHŞAP , ESTETİK VE GÜVENLİK ÇÖZÜMÜ SUNUYOR

Ahşabın estetik ve doğal görünümü hem yapı malzemesi hem de iç mimari ürünü olarak modern mimarideki talebini artıyor. Ahşabın Kuzey Amerika ve İskandinavya’da ev yapımında yaygın şekilde kullanıldığını belirten Kayataş; Türkiye’ de de artık önemli projelerde yapı malzemesi olarak tercih edildiğini söylüyor. Üretiminde hiçbir katkı kullanılmayan ahşap, geleceğin yapı malzemesi olarak görülüyor. Ayrıca, betonarme yapılara nazaran depreme daha dayanıklı olduğu bilimsel bulgularla da kanıtlanan ahşap hem estetik hem de güvenlik çözümü sunuyor.

AHŞAP YAPILARDA İNSANLAR DAHA SAĞLIKLI HİSSEDİYOR

Son yılarda insanların gündemine oturan organik yaşam ve doğal olana dönme isteği ahşap yapıların ve ürünlerin tercih edilmesini olumlu yönde etkiliyor. Ahşabın doğal ve sağlıklı bir yapı malzemesi olması ve dinlendirici etkisi kişilerin duygusal durumu üzerinde pozitif etkiler yaratıyor. Yapılarında ve iç mekanlarında ahşap kullanılan evlerde yaşayan insanlar, fizyolojik ve psikolojik açıdan kendilerini çok daha sağlıklı hissediyorlar. Anadolu’da binlerce yılık geçmişe sahip olan ahşabın yenilenebilir tek yapı malzemesi olduğunu söyleyen Kayataş; çevreye ve kaynakların tüketimine duyarlı insanlar tarafından da ahşabın tercih sebebi olduğunu belirtiyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.