kuzeydenizirüzgaradası

Danimarka tarihinin en büyük projelerinden biri olması beklenen ve 34 milyar dolara mal olacağı öngörülen yapay rüzgar adası inşası için ülke parlamentosu onay verdi. Proje kamu ve özel sektör firmalarının ortaklığında gerçekleştirilecek. Buna göre projede kamu yüzde 51’lik payı temsil ederken, yüzde 49’luk maliyeti ise özel sektör tarafından karşılanacak.

Forbes‘da yer alan habere göre, Danimarka kıyılarından 50 mil (80 km) uzakta Kuzey Denizi’nin ortasına inşa edilecek yapay rüzgar adasının 18 futbol sahası büyüklüğünde olması planlanıyor. Adayı çevreleyen en az 200 offshore (deniz üstü) rüzgar türbininden elektrik toplayacak olan enerji toplama merkezi, başlangıçta Danimarka ve komşu ülkelerdeki (Hollanda ve Almanya dahil) 3 milyon haneye elektrik sağlayacak ve yeterli yeşil enerji dağıtımını gerçekleştirecek. Proje aşamalı olarak yeni yatırımlarla toplam 10 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak duruma gelecek.

Kuzey Denizi’nin kuvvetli fırtınalarından üç taraftan inşa edilecek deniz duvarlarıyla korunacak yapay rüzgar adasının açık kalacak tek tarafında ise bir liman bulunacak.

AB’NİN 300 GW HEDEFİNİN BİR PARÇASI

2030 yılına kadar tamamlanması planlanan yapay rüzgar adası projesi Avrupa Birliği’nin (AB) 2050 yılı için öngördüğü toplam 300 GW offshore (deniz üstü) stratejisinin bir parçası olarak gerçekleşecek. Proje 2030 yılında tamamlandığında 10 GW potansiyel kapasiteye sahip olacak. Danimarka ayrıca 2030 yılına kadar Baltık Denizi’ndeki Bornholm adasında 2 GW’lık ikinci bir rüzgar enerjisi merkezi daha kurmayı planlıyor.

AB’nin en büyük petrol üreticisi olan Danimarka geçen yıl Kuzey Denizi’ndeki tüm petrol ve gaz çıkarma faaliyetlerini 2050 yılına kadar durdurmayı taahhüt ederken, AB de aynı yıl tüm blok için 2050 yılına kadar net sıfır karbondioksit emisyonlarına ulaşma hedefini belirledi.

Verilen bilgiye göre, siyasi yelpazede Danimarka parlamentosunun geniş bir çoğunluğu enerji merkezinin inşasını destekliyor. Danimarka İklim ve Enerji Bakanlığı’na göre, Kuzey Denizi’ndeki açık deniz rüzgar enerjisi muazzam bir potansiyele sahip durumda. Bölge ülkeleri 2040 yılına kadar bölgesel rüzgar çiftliklerinin toplam kapasitesinin 150 milyon hanenin elektrik talebini karşılamaya yetecek kadar 150 GW’ye ulaşacağını öngörüyor.

rüzgar adasıSÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ İÇİN YENİ BİR ÇAĞ BAŞLIYOR

Danimarka İklim ve Enerji Bakanı Dan Jorgensen yaptığı değerlendirmede, “Bu gelişme hem Danimarka hem de küresel düzeyde yeşil enerjiye geçiş için gerçekten harika bir anı temsil ediyor. Danimarka’da ve dünyada yeni bir sürdürülebilir enerji üretim çağının başlangıcını işaret ediyor ve çok iddialı iklim hedeflerini ekonomik büyüme ve yeşil sektörde yeni istihdam yaratma çabasıyla da ilişkilendiriyor. Yapay Ada projesi Avrupa açık deniz rüzgarı için muazzam potansiyelin gerçekleştirilmesine büyük katkı sağlayacak” dedi.

Danimarka, dünyanın ilk açık deniz rüzgar çiftliği olan Vindeby Offshore Rüzgar Çiftliğini 1991 yılında Danimarka’nın Lolland adasında toplam 5 MW kapasiteyle kurmuştu.

Bu makale ilginizi çektiyse Rüzgardan elektrik üretimi 24 Ocak’ta rekor kırdı makalemiz de ilginizi çekebilir.

 

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.