küresel yenilenebilir enerji kapasitesi

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Yenilenebilir Enerji Piyasa Güncellemesi raporuna göre, politikaların hızlanması, yüksek fosil yakıtları ve enerji güvenliği endişelerine bağlı olarak, bu yıl yenilenebilir enerji kapasitesindeki büyüme geçen yıla göre yüzde 30’un üzerinde artacak.

Rapordaki ana senaryoya göre, yenilenebilir enerjide bu yıl beklenen 440 GW artış, yıllık bazda bugüne kadar kaydedilen en büyük büyüme olacak. Temiz enerjide devreye alınacağı öngörülen yeni kapasite ise Almanya ve İspanya’nın toplam elektrik kurulu gücünün üzerinde.

Güneş enerjisindeki yeni kapasite, bu yıl yenilenebilir enerjideki toplam kapasite artışının yüzde 65’ini oluştururken, yüksek elektrik fiyatları nedeniyle özellikle çatı tipi güneş enerjisi santrallerinin kurulumu büyümenin itici gücü olacak.

Rüzgar enerjisinde son birkaç yıldır yaşanan aksama bu yıl aşılacak ve karasal rüzgar enerjisinde yüzde 70 artışla 107 GW ilave kapasite devreye alınacak. Böylece, rüzgar enerjisinde tüm zamanların en yüksek kapasite artışı bu yıl görülecek.

Küresel yenilenebilir enerji kapasitesi Küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 4 bin 500 GW’ye çıkacak

Gelecek yıl ise güneş enerjisindeki büyümenin devam etmesi, politikaların hızla hayata geçmemesi ihtimali nedeniyle rüzgar enerjisindeki büyümenin 2023’teki seviyenin yüzde 5 altında kalması bekleniyor. Bu kapsamda, gelecek yıl da ana senaryoda dünyada 450 GW seviyesinde yenilenebilir enerji kapasitesi devreye girecek.

Bu yıl ve 2024’teki öngörülen büyümeyle, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 4 bin 500 GW’ye ulaşacağı hesaplanıyor. Bu kapasite, ABD ve Çin’in toplam elektrik kapasitesine eşit seviyede.

Dünyadaki yenilenebilir enerji kapasitesi artışında başı çeken Çin, bu alandaki “tartışmasız lider” pozisyonunu güçlendirecek. Çin, 2024’te kara rüzgar enerjisi kapasitesindeki büyümenin yüzde 60’ını, deniz üstü rüzgar enerjisinde yüzde 70’ini ve güneş enerjisinde yüzde 50’sini oluşturacak.

ABD, Avrupa ve Hindistan da bu yıl ve 2024’te yenilenebilir enerjide yüksek kapasite artışlarının görüleceği bölgeler olacak.

Raporda yer alan hızlandırılmış senaryoya göre ise daha iddialı politikaların uygulanması durumunda, yenilenebilir enerji kapasitesindeki artışın bu yıl 500 gigavata, 2024’te ise 550 gigavata ulaşabileceği hesaplanıyor.

IEA Başkanı Fatih Birol: “Enerji krizi yenilenebilir enerjinin güvenli olduğunu gösterdi”

IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmesinde, güneş ve rüzgarın yeni küresel enerji ekonomisinin hızla genişlemesine öncülük ettiğini belirtti.

Bu yıl dünya elektrik sistemlerine rekor düzeyde yenilenebilir enerji kapasitesi ekleneceğini dile getiren Birol, şunları kaydetti:

“Bu kapasite, Almanya ve İspanya’nın toplam kurulu gücünden fazla. Küresel enerji krizi, yenilenebilir enerji kaynaklarının sadece daha temiz değil, aynı zamanda daha güvenli ve uygun fiyatlı olduğunu gösterdi. Hükümetler, bu kaynakları daha hızlı devreye alma çabasıyla enerji krizine cevap veriyor. Ancak daha güçlü bir büyüme elde etmek bazı temel zorlukların de ele alınması anlamına geliyor. Politikaların değişen piyasa koşullarına uyum sağlaması gerekiyor. Güneş ve rüzgar enerjisinin muazzam potansiyelinden tam olarak faydalanabilmemiz için elektrik şebekelerinin kapasitesini artırmamız ve genişletmemiz gerekiyor.”

YENADER: “Avrupalı tüketicilere 100 milyar euro tasarruf sağladı”

YENADER Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin
YENADER Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin

Öte yandan IEA’nın raporunu değerlendiren Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği – YENADER Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin şunları söyledi: “Uluslararası Enerji Ajansı’nın son güncellemesi, ülkelerin yenilenebilir enerjiye artan politika çalışmalarının, çabalarının, daha yüksek fosil yakıt fiyatları ve enerji güvenliği endişeleriyle birlikte, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisinin güçlü bir şekilde konuşlandırılmasının önünü açtığını gösteriyor. Ayrıca, gerçekleşen yeni yatırımlarla, küresel yenilenebilir enerji kapasitesine eklemelerin 2023’de üçte bir oranında artması bekleniyor.”

YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman da şu değerlendimede bulundu: “Yeni kurulan güneş enerjisi ve rüzgar kapasitesinin, daha pahalı olan fosil yakıt üretiminin yerini alarak 2021-2023 döneminde AB elektrik tüketicilerine 100 milyar Euro tasarruf sağladığı tahmin ediliyor. Rüzgar ve güneş enerjisinin rekabet gücü geçen yıldan bu yana iyileşirken, hükümet politikalarının değişen piyasa koşullarına, özellikle de 2022’de %16’lık rekor bir taleple düşük talep gören yenilenebilir enerji ihalelerine uyum sağlaması gerekiyor.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.