irena yenilenebilir enerji kapasitesi

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) istatistiklerine göre, 2022 yılı sonunda küresel yenilenebilir enerji üretim kapasitesi yüzde 9,6 artarak 3,372 GW (gigavat) oldu. Yenilenebilir kapasite 295 GW ile rekor artış gösterdi. Geçen yılki kapasite artışının yüzde 83’ü yenilenebilir kaynaklardan oluştu.

IRENA’nın “Yenilenebilir Enerji Kapasite İstatistikleri 2023” raporuna göre, yenilenebilir enerji küresel ölçekteki belirsizlere rağmen rekor seviyede büyümeye devam etti. Fosil yakıtlarda ise düşüş trendi devam etti.

“Enerji krizinin devam ettiği şartlarda sağlanan rekor büyüme, yenilenebilir enerjinin direncini gösteriyor” diyen IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera, şunları söyledi: “Ancak küresel ısınmayı 1,5 derecede tutmak için mevcut durumda her yıl sisteme eklenen yenilenebilir enerji kapasitesini bugünkü seviyesinin 3 katına çıkarmak gerekiyor.

Dünyada birçok ülke yenilenebilir enerji kapasitesini 2022 yılında artırırken, en fazla büyüme ABD, Avrupa ve Asya ülkelerinden geldi. Geçen yıl Asya 1,63 TW (teravat) ile en fazla büyüme gösteren bölge olurken, en büyük katkıyı 141 GW ile Çin yaptı.

Yeni üretim kapasitesi güneş ve rüzgar enerjisinden geldi

Yenilenebilir enerji kapasite artışı Avrupa’da 57,3 GW ve Kuzey Amerika’da 29,1 GW büyüme gösterdi. Afrika’daki artış ise 2,7 GW ile geçen yılın biraz üzerinde gerçekleşti. Okyanusya 5,2 GW, Güney Amerika 18,2 GW artışla yukarı trendini korudu. Orta Doğu, yüzde 12,8’lik bir artışla 2022’de devreye alınan 3,2 GW’lık yeni kapasite ile yenilenebilir enerjide rekor düzeydeki en yüksek artışı kaydetti.”

La Camera sözlerini şöyle devam etti: “Dünyanın birçok bölgesinde enerji talebinin artması beklenirken, enerji arzının daha fazla karbondan arındırılması stratejisi önemini koruyor. Yenilenebilir enerji dışındaki yeni kapasite artışı sistemi daha dayanıklı, kapsayıcı ve iklime dayanıklı hale getirmek için enerji dönüşümünü hızlandırma çabalarıyla bağlantılı olmalıdır.”

Kaynak bazında 2022 yılında hidroelektrik enerjisi 1.250 GW ile küresel toplam yenilenebilir enerji içindeki büyük payı alırken, güneş ve rüzgar enerjisi yeni üretim kapasitesini domine etmeye devam etti. Her iki alandaki teknolojiler,  2022 yılındaki yeni kapasitenin yüzde 90’unu oluşturdu. Güneş enerjisi yüzde 22 artarken, rüzgar enerjisi yüzde 9 arttı.

Yenilenebilir kaynakların 2022 yılındaki artışı

Hidroelektrik: Kapasite 21 GW (%2) arttı
Rüzgar enerjisi: Kapasite 75 GW (%9) arttı
Biyoenerji: Kapasite 7,6 arttı
Jeotermal enerji: Kapasite 181 MW arttı
Şebeke dışı (Off-grid) elektrik: Kapasite 1,232 MW (%11) artarak 12,4 GW’ye ulaştı.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.