Küresel rüzgar enerjisi kapasitesi 743 GW’ye ulaştı

Enerji Sistemleri Uzmanı ve Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) Genel Sekreteri Dr. Füsun Tut Haklıdır, mevcut küresel rüzgar enerjisi kurulu gücüne, 2025 yılına kadar yaklaşık 469 GW kapasite ilave edilmesinin beklendiğini söyledi.

Haklıdır, “2020 yılının ikinci yarısından sonra küresel ekonominin düzelme eğilimi göstermesi ile hız kazanan rüzgar enerjisi sektörünün, gerek küresel ısınma gerekse pandemi sürecinden kaynaklanan olumsuzlukları nispeten azalttığı gözlemleniyor” dedi.

Global Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) tarafından yayınlanan 2021 Küresel Rüzgar Raporu’nu değerlendiren Dr. Füsun Tut Haklıdır, “Küresel rüzgar sektörü, 2020 yılında yüzde 53’lük büyüme sergileyerek verimli bir yıl geçirdi. Zorlukların da yaşandığı geçtiğimiz yılda, kesintiye uğrayan rüzgar tedarik zinciri ve proje inşaatlarına rağmen rüzgar endüstrisinin ne kadar dayanıklı olduğunu bir kere daha görmüş olduk” dedi.

2020 YILINDA KURULU GÜÇ 743 GW’YE ULAŞTI

Yine 2021 Küresel Rüzgar Raporu’na göre bölgesel düzeyde kara rüzgar enerjisi kurulumunda 2020 yılının Asya Pasifik, Kuzey Amerika ve Latin Amerika için rekor seviyeye ulaştığını belirten YENADER Dernek Sekreteri Dr. Füsun Tut Haklıdır, bu üç bölgenin toplam karasal kapasitesinin bir önceki seneye göre yüzde 76 artış gösterdiğini vurguladı. Haklıdır şöyle devam etti: “2001 yılında dünya genelinde 24 GW’lik bir rüzgar enerjisi kurulu gücü varken, bu güç 2020’de 743 GW’ye ulaştı.

YENADER Genel Sekreteri Dr. Füsun Tut Haklıdır
YENADER Genel Sekreteri Dr. Füsun Tut Haklıdır

Karadaki rüzgar santrallerinin büyük kısmı 336 GW ile Asya-Pasifik ülkelerinde kuruluyken, geri kalan kapasitenin ikinci ana payını 194 GW ile Avrupa ve üçüncü payını da Amerika kıtasında kurulu santraller alıyor. Deniz üstündeki sistemlerde ise Avrupa 35 GW’lik kurulu gücün 24 GW’sine sahip iken, bunu 10 GW ile Asya-Pasifik ülkeleri takip ediyor. Türkiye’de yaklaşık 9 GW kapasiteyle Avrupa’da rüzgar enerjisi konusunda üst sıralara yaklaşan bir ülke konumunda yer alıyor.”

RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖRÜ PANDEMİDEN ETKİLENMEDİ

küresel rüzgar enerjisi kapasitesi

Pandemi sebebiyle 2020 yılın ilk altı ayında, kısıtlı çalışma düzenine geçilmesi sonucu tüm sektörlerdeki üretim zincirlerinde yaşanan aksama neticesinde birçok enerji projesinin ertelendiği  ya da durma düzeyine geldiği biliniyor. 2020 yılının ikinci yarısından sonra ise küresel ekonominin kendini toplaması ile hız kazanan rüzgar enerjisi sektörünün, pandemi sürecinin olumsuz etkilerini en aza indirdiği görülüyor.

Küresel rüzgar enerjisi kurulu gücüne 2025 yılına kadar her sene ortalama 94 GW rüzgar kapasitesinin işletmeye alınacağı tahmin ediliyor. Yaşanan salgına karşı 2020 yılında gerçekleşen teknolojik gelişmelerin de etkisiyle rüzgar enerjisi sektöründe büyüme yaşanırken, yeni oyuncuların ekipman üretimine dahil olmasıyla rekabet hızlandı, kurulum maliyetlerinde ise azalma yaşandı.

Bu yazı ilginizi çektiyse Tüm konutların elektriği offshore rüzgar enerjisiyle karşılanacak  yazısı da ilginizi çekebilir.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.