Kalyon Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gürler Duman,

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Güneş Enerjisi Santrali (YEKA GES-1) kapsamında Kalyon Enerji tarafından Karapınar’da 20 bin dönüm arazi üzerinde 3 milyon 256 bin panel kullanılarak inşa edilen 1350 MW kurulu gücüne sahip güneş enerjisi santrali tamamlandı.

Kalyon Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gürler Duman, Konya’nın Karapınar ilçesinde kurulan ve dünyanın tek yatırımcılı en büyük güneş enerjisi santrali olan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin mart itibarıyla tam kapasite elektrik üretimine başladığını söyledi.

Santrale ait ilk inşaat işlerine Ağustos 2020’de başlandığını belirten Duman, “O günden bugüne enerji üretim kapasitemizi artırdık. Hemen hemen her hafta bir miktar paneli devreye alarak bugün tam kapasiteye ulaşmış bulunuyoruz. Türkiye’de çöl niteliğindeki tek arazi olarak tescil edilen bu alanın, topoğrafyası yönüyle de güneş santrali yapımına çok uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Karapınar’ın genel olarak ülke genelinde güneşlenmesi en yüksek bölge olduğu düşünüldüğünde çok doğru seçilmiş güzel bir alan. Biz bu arazide güneş takip sistemi üzerine kurulu kendi üretimimiz olan panellerle bu santralimizi harekete geçirdik. Paneller Ankara’daki Kalyon PV fabrikasında hammaddeden panele dört aşamada yüzde 80 üzerinde yerlilikle üretildi ve burada kullanıldı.” diye konuştu.

Karapınar GES 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak

Gürler Duman şu bilgileri verdi: “Yaklaşık 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak santral, tek bir yatırımcı tarafından tek bir noktada, teknik gereklilikleri ve mühendisliği, bağlantı noktaların inşaatı ve uluslararası finansmanın temini ile beraber kurulmuş dünyanın en büyük güneş santrali olma özelliğine sahip. İnternette arama yapıldığında dünyanın en büyük santralleri listesinde maalesef hassasiyetle bilgi vermiyor.

Bu santralin kapasitesinden daha büyük kapasiteli santralleri listeye alıyor. Halbuki, bahsi geçen santraller güneş parkıdır ve birden fazla yatırımcının bir araya getirerek oluşturduğu bir alanı temsil eder. Bu santral ise böyle büyük bir arazide tek bir yatırımcı tarafından kurulmuş işletmedeki en büyük santral.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.