Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen IPARD Programı, yenilenebilir enerji kaynaklarına yüzde 75’e varan hibe destekleri sunarak tarımsal üretimde enerji tasarrufu ve çevre dostu uygulamaları teşvik ediyor.
IPARD programı’nın genel çerçevesi
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği ile ortaklaşa finanse edilen IPARD Programı, tarımsal işletmelerde enerji maliyetlerini azaltmak ve çevre dostu enerji kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla 13 yıldır uygulanıyor. 2025 itibariyle, 438 MW’ın üzerinde lisanssız elektrik üretim projesine finansman sağlandı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye-AB tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Bakanlığımız bünyesindeki TKDK tarafından uygulanan IPARD Programı kapsamında, yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulumuna yüzde 75’e kadar hibe desteği sağlanıyor. Bu bağlamda, IPARD Programı kapsamında sağlanan desteklerle bir yandan tarımsal üretim artırılırken diğer taraftan tarımsal işletmelerin enerji maliyetlerini düşürmek için çevre dostu ve ekonomik nitelikteki yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulumu teşvik ediliyor,” dedi.
Hibe destek oranları ve koşullar
IPARD kapsamında Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamındaki projelere %60 oranında hibe desteği sağlanıyor. Bu oran, genç çiftçiler ya da organik sertifikalı çiftçiler için %70’e çıkıyor. Atık su ve atık yönetimi, döngüsel ekonomi gibi yatırımlara ek %10 kamu katkısı uygulanabiliyor. Toplam hibe oranı ise %75’i geçemiyor.
Bakan Yumaklı, “Projeye ödenecek hibe tutarı, talep edilen toplam uygun harcamaların TKDK prosedürleri kapsamında değerlendirilmesi ve nihai halini almasıyla belirleniyor,” ifadelerini kullandı.
Desteklenen harcama kalemleri
Program kapsamında aşağıdaki harcamalar desteklenmektedir:
- Makine ve ekipman alımı
- Yapım işleri
- Hizmet alımı ve genel harcamalar
- Görünürlük harcamaları
Ayrıca, fotovoltaik güneş enerjisi santralleri, biyokütle santralleri, jeotermal ve rüzgar enerjisi santralleri gibi tesislerin inşası ve modernizasyonu da desteklenmektedir.
Ipard programı ile elde edilen başarılar
2025 itibariyle, program kapsamında 1.294 projeye toplamda 2,9 milyar TL hibe sağlanarak 5,8 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirildi. Bu projelerle 438 bin 419 kW kurulu güce ulaşıldı ve 1,8 milyon MWh enerji üretildi.
Bakan Yumaklı, “Çiftçilerimiz ve girişimcilerimiz bir yandan ülke tarımına güç katmaya diğer yandan da TKDK’dan aldıkları hibeler sayesinde tarımsal işletmelerinde ihtiyaç duydukları kendi enerjilerini üretmeye devam ediyor,” dedi.
Gelecek planları ve IPARD III programı
IPARD III Programı, 2025 yılından itibaren yedi yıl boyunca 785 milyon avro hibe desteği sağlayacak şekilde tüm Türkiye’de uygulanacak. Bu, tarım sektörünün enerji bağımsızlığına katkı sağlayacak önemli bir adım olacak.
Yine şebeke elektriğinin bulunmadığı yerlerde sulama için ihtiyaç duyulan enerjinin karşılanabilmesi adına modern tarımsal solar sulama sistemlerine de destek verilecek. Bakanlık, yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulumunu ve kullanımını teşvik etmeyi sürdürecek.
IPARD Programı, Türkiye’deki tarımsal üreticilere ve girişimcilere çevre dostu enerji kaynaklarından yararlanma fırsatı sunuyor. Girişimciler, bu desteklerle hem kendi enerji ihtiyaçlarını karşılayabiliyor hem de çevreyi koruma hedefine katkı sağlıyor.
İlgili Makaleler
- Yenilenebilir enerji yatırımlarına yeni teşvikler geldi
- Türkiye’nin 2024-2028 enerji stratejisi: Sürdürülebilir kalkınma ve yeşil dönüşüm
- IBRD’den Türkiye’ye deniz üstü rüzgar için 7,9 milyon avro hibe
- TSKB ve EBRD, Türkiye’de ikinci yeşil ekonomi finansman fonu anlaşmasını imzaladı
- Enerji Bakanı’ndan 2030 yenilenebilir enerji yol haritası: Yeni yatırımlar ve altyapı hedefleri açıklandı