iklim-degisikligi-ilk-insanlari-yok-etti

Bilim insanları yaklaşık 900 bin yıl önce yaşanan yıkıcı iklim değişikliğinin ilk insan atalarının yaklaşık yüzde 98,7’sini yok ettiğini ortaya çıkardı.

Science dergisinde yayımlanan çalışma, yaşanan büyük iklim değişikliğinde atalarımızın popülasyonunun kabaca yüzde 98,7’sinin kaybolduğunu, yaklaşık 117 bin yıl boyunca da popülasyonu sürdürmek için sadece 1.280 üreyebilen bireyin kaldığını ortaya çıkardı.

Çin, İtalya ve ABD’den bir grup bilim insanı, FitCoal adı verilen, geçmiş popülasyon büyüklüğünü çıkarımlayabilen yeni bir genomik yöntem geliştirdi ve bu modeli, Afrikalı ve Afrikalı olmayan popülasyonlardan 3 bin 154 kişinin genomik dizilerini analiz etmek için kullandı.

Bulgular, ilk insan atalarının, modern insanın genetik çeşitliliğini yaklaşık yüzde 66 oranında azaltabilecek uzun süreli ve şiddetli bir iklim olayından geçtiğini gösterdi. Bu olay, mevcut insan popülasyonlarında şu anda kromozom 2 olarak tanımlanan iki progenitör kromozomun füzyonu ile tutarlıydı.

Yeni bulgu insan evriminde yeni bir alan açıyor

Bu düşüş, buzullaşmayı uzun vadeli olaylara dönüştüren iklim değişiklikleri, deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki düşüş ve Afrika ve Avrasya’da olası uzun süreli kuraklık ile aynı zamana denk geldi. Araştırma Erken Taş Devri’nde Afrika ve Avrasya’daki fosil kanıtlarının kaybını açıklamaya yardımcı oluyor.

Ayrıca 930 bin ila 813 bin yıl önceki ata mücadelesi, birçok bilim insanının modern Homo Sapiens’in son ortak atasının ve kuzenleri Neandertaller ile Denisovalıların yaşadığını düşündüğü bir dönemde yaşandı.

Makalenin yazarlarından Doğu Çin Normal Üniversitesi’nden Pan Yi-Hsuan, “Bu yeni bulgu, insan evriminde yeni bir alan açıyor çünkü bu bireylerin yaşadığı yerler, yıkıcı iklim değişikliklerinin üstesinden nasıl geldikleri ve afet sırasında doğal seçilimin insan beyninin evrimini hızlandırıp hızlandırmadığı gibi pek çok soruyu akla getiriyor” dedi.

Makalenin bir diğer yazarı Shanghai Beslenme ve Sağlık Enstitüsü’nden Li Haipeng de “Bu bulgular sadece başlangıç. İlk insan soyunun ve evriminin gizemini çözmek için bu geçiş döneminde insanın evriminin daha bütünsel bir resmini çizmeyi planlıyoruz” yorumunu yaptı.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.