Dünyada bu yıl yenilenebilir enerji, devreye alınan 198 GW’lik yeni kapasiteyle Covid-19’a rağmen yüzde 4 artışla büyüme gösterecek.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) “Yenilenebilir Enerji 2020 Raporu“na göre, bu yıl genel olarak enerji sektörü tarihinin en zor dönemini yaşarken, güneş ve rüzgar başta olmak üzere yenilenebilir kaynaklara dayalı toplam elektrik üretim kapasitesi yüzde 4’lük bir artış gösterecek. Yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik tüketimi ise yüzde 7 artacak.

IEA’nın son raporuna göre, toplam enerji talebi Covid-19 pandemi şartlarında yüzde 5’lik oranla II. Dünya Savaşı’ndan bu yanaki en büyük düşüşünü yaşarken, güneş, rüzgar ve hidroelektrik dahil yenilenebilir enerji sektörü 2020 yılında da büyüme başarısını gösterecek.

Rapor yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik tüketiminde bu yıl yüzde 7 gibi önemli bir artış gerçekleşeceğini hesaplıyor. IEA Başkanı Dr. Fatih Birol yenilenebilir enerjideki bu büyümeyi “Yenilenebilir enerji sektörü Covid-19’a karşı bağışıklık kazanmış durumda” sözleriyle ifade ediyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİ 2025’E KADAR YÜZDE 50 BÜYÜYECEK

Rapor 2025 yılına kadar yenilenebilir enerjinin hep birlikte yüzde 50’ye varan bir oranda büyüme kaydedeceğini ve bu oranlarla, enerji tarihinin en büyük elektrik üretim kaynağı olan kömürü gölgede bırakacağını öngörüyor.

Raporda hükümetlerin yenilenebilir enerjiyi teşvik eden ve cesaretlendiren politikaların yanı sıra, yatırımcı cephesinde de temiz enerjiye yönelik yatırım iştahının yüksekliğinin bu büyüme trendi üzerinde etkili olduğunun altı çiziliyor.

“ABD’NİN PARİS ANLAŞMASI’NA DÖNÜŞ KARARI OLUMLU”

IEA analizlerine göre 2021 yılında yenilenebilir enerji büyüme hızını daha da artıracak ve yüzde 10’luk bir büyüme hızı gerçekleştirecek. Pandemi nedeniyle ertelenen veya kesintiye uğrayan yenilenebilir enerji projelerinin 2021 yılında büyük oranda devreye girmesi bekleniyor.

IEA ayrıca, hem Avrupa’da hem de Asya bölgesinde hükümetlerin bir yandan ekonomileri canlandırma politikalarına hız verecekleri diğer yandan Paris İklim Anlaşması kapsamında iklim değişikliği hedeflerine daha sıkı sıkıya bağlılık gösterecekleri için bu iki faktörün yenilenebilir enerjideki büyüme hızında etkili olacağını öngörüyor.

IEA Başkanı Dr. Fatih Birol ABD’nın yeni Başkanı Joe Biden’in Paris İklim Anlaşması’na yeniden dönecekleri yönündeki açıklamasının iklim değişikliğiyle mücadele konusunda pozitif momentum yaratacağını vurguladı.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.