Dünya petrol piyasasının önde gelen oyuncuları korona krizinin de etkisiyle petrol talebinde ve buna bağlı olarak da petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün etkilerini hissetmeye başladı. Gelirlerde meydana gelen düşüşün petrol devlerinin özellikle yeşil enerjiye yönelik yatırımlarını aksatacağı ve bu gelişmenin de karbon emisyonlarını azaltma çabalarına negatif etki yapacağı  belirtiliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından koronavirüs krizinin enerji piyasasına etkileriyle ilgili yayınlanan rapora göre, koronavirüs krizi dolayısıyla petrol talebinde meydana gelen düşüş petrol endüstrisinin dünyadaki temiz enerji geçişleri için gerekli olan bazı teknolojileri geliştirme yeteneğini baltalıyor.

Petrol sektörü  bir yandan hükümetlere yaptığı çağrıda hidrojen ve karbon tutma ve hava kirliliğini emerek depolama gibi kilit teknolojilere destek verilmesini istiyor.  Öte yandan Avrupa’daki tüm büyük petrol ve gaz şirketlerinin şu anda uzun vadede emisyonlarını azaltma hedefleri var. Bu şirketler bazı kamu hizmetlerini satın alarak veya biyo yakıtlara yatırım yaparak enerji işinde var olma  niyetlerini de gösteriyor.

KÜRESEL ENERJİ EMİSYONLARI 2019’DA DEĞİŞMEDİ

IEA tarafından hazırlanan raporda küresel enerji emisyonlarının 2019 yılında bir artış göstermediğine ve geçen 3 yıllık dönemde ilk kez değişmez kaldığına dikkat çekiyor. Fosil yakıtları oluşturan yanan kömür, petrol ve doğal gaz birlikte sera gazları emisyonlarının en büyük bölümünü oluşturuyor.

Koronavirüs kriziyle ilişkili olarak uygulanan karantina tedbirleri nedeniyle geçen 10 yıllık dönemde petrol talebinde gözlenen kesintisiz artış 2020’de ortadan kalkacak gibi görünüyor. IEA, Nisan 2020’deki yakıt kullanımının neredeyse üçte bir oranında küçülerek 1995 yılı seviyelerine düşeceğine ve büyük petrol şirketlerinin gelirlerine de darbe indireceğine dikkat çekiyor.

ÇEVRECİ KAMPANYALARIN ENDİŞESİ VAR

Öte yandan iklim değişikliği kapsamında yürütülen çevreci kampanyalar yeşil ve temiz dünya hedefini ve buna engel oluşturan sorunları gündemin tepesinde tutmaya ve korona krizinin gölgesinde kalmamasına çalışıyor. Bu  çabalar aynı zamanda, politika yapıcıların hükümetlerin dikkatlerini karantinalar nedeniyle ekonomik olarak zarar gören şirket ve sektörlere çevirme eğilimine girecekleri yönündeki endişelerini de yansıtıyor.

YEŞİL ENERJİYE YATIRIM YAPAN PETROL DEVLERİ

Mevcut durumda Iberdrola SA, Enel SpA and Duke Energy Corp gibi kamu hizmeti sunan enerji şirketleri fosil yakıtlardan temiz enerjiye geçiş sürecine ve ağırlıkla da yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya devam ediyorlar. Öte yandan petrol endüstrisinde Avrupa’nın petrol devleri olarak kabul edilen Royal Dutch Shell Plc , BP Plc ve Total SA gibi şirketler ise yeşil hedefler belirleme ve temiz enerji teknolojilerine yatırım yapma konusunda sesi en çok duyulan şirketler oldular.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.