Güneş Paneli Üretimi

Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründe 30’dan fazla firmanın yıllık üretim kapasitesi 22 GW’ye ulaşırken, sektörde doğrudan ve dolaylı olmak üzere istihdam sayısı da 50 bin kişiyi buluyor.

SolarPower Europe tarafından hazırlanan ve Intersolar Avrupa Güneş Enerjisi Konferans ve Fuarı’nda açıklanan “Güneş Enerjisi Küresel Piyasa Görünümü 2023-2027” raporunda yer verilen verilere göre, Türkiye’nin yıllık güneş paneli üretim kapasitesi bu yıl işletmeye girecek yeni fabrikalarla 10 GW daha artarak, 22 gigavata yükselecek.

Rapora göre, Türkiye’de 30’dan fazla güneş paneli üretim fabrikası ile yıllık 12 GW kapasitelik panel üretimi gerçekleştiriliyor. Ülke içinde ve yakın coğrafyalarda artan güneş enerjisi kurulumları sayesinde panel üretimi yanında çerçeve, cam, bağlantı kablosu ve hücre üretiminde de artış yaşanıyor.

Rapora göre, bu alanlarda faaliyet gösteren şirket sayısının 1000 olduğu tahmin edilirken, yerel ve daha büyük ölçekli 250’den fazla firmanın mühendislik ve kurulum hizmeti verdiği ifade ediliyor.

İstihdam sayısı 50 bin kişiye ulaştı

solar panel üretimi - güneş paneli üretimi

Böylelikle, iklim değişikliği ile mücadelede güneş enerjisi kapasitesini artıran ve bu sektörde güçlü adımlar atan Türkiye’de güneş enerjisi sektöründe doğrudan ve dolaylı olarak faaliyet gösteren kişi sayısı 50 bine ulaştı. Bu noktada, Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründeki büyümesi önemli bir ivme kazanmış durumda.

Yakın gelecekte Türkiye’de enerji kaynaklarının yenilenebilir enerji lehine artacağı öngörülürken, enerji sektöründe yapılacak yatırımların yüzde 74,3’ünü güneş, rüzgar, jeotermal gibi temiz kaynaklı yatırımların oluşturması bekleniyor. Bu doğrultuda, güneş enerjisi alanındaki yatırımların önemi daha da artacak ve Türkiye, yenilenebilir enerji konusunda güçlü bir konuma sahip olacak.

Bir yandan yenilenebilir enerji kurulu gücü artarken, diğer taraftan elektrik şebekesinde esnekliğin sağlanması için 5 GW elektrolizör, 7,5 GW batarya kapasitesinin oluşturulması gerekiyor. Bu şekilde, enerji üretiminde ve dağıtımında daha dengeli ve sürdürülebilir bir yapı oluşturulacak ve enerji talebi karşılanacak.

Öte yandan hibrit içerikli santraller, elektrikli araç şarj istasyonları ve alt yapıları ile elektrik depolama teknolojileri güneş enerjisi kapasitesinin hızla artmasına sebep olacak teknoloji ve yaklaşımlar olarak ön plana çıkıyor. Bu alanlarda yapılacak gelişmeler, güneş enerjisinin daha geniş kitlelere yayılmasını sağlayacak ve enerji sektöründe çeşitliliği artıracaktır.

Bu gelişmelerle birlikte, Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründe daha da ilerlemesi ve yenilenebilir enerjiye dayalı bir enerji geleceği oluşturması hedefleniyor. Güneş enerjisi, temiz, sürdürülebilir ve geleceğe yönelik bir enerji kaynağı olarak ülkemizin enerji dönüşümünde önemli bir rol oynayacak.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.