Türkiye’de 68 yıldan bu yana faaliyet gösteren GE, geçtiğimiz yıl bünyesine kattığı Fransız Alstom’un Gebze’deki 48 yıldır faaliyet gösteren transformatör fabrikasını yepyeni bir çehreye büründürüyor. GE Türkiye, Gebze tesislerini Türkiye’nin ilk akıllı fabrikasına dönüştüreceğini duyurdu. Gebze’deki tesislerde düzenlenen konuya ilişkin toplantıya Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy, GE Şebeke Çözümleri Global CEO’su Reinaldo A. Garcia ve GE Güç Transformatörleri Ürün Grubu Küresel Genel Müdürü Hakan Karadoğan katıldı.

TEST LABORATUVARI DA AÇILIYOR
Gebze tesislerini üretim kapasitesini de artırıp akıllı fabrikaya dönüştürme operasyonu için yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirilecek. GE Türkiye YK Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, bu tutarın yarısının, Güç Transformatörleri Fabrikası bünyesinde kurulacak Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye bölgesindeki en büyük test laboratuvarına harcanacağını belirtti. Özsoy’un verdiği bilgiye göre Gebze’deki GE Güç Transformatörleri Fabrikası, büyüklüğü ve kapsamı ile GE’nin dünya genelinde faaliyet gösteren diğer transformatör fabrikaları arasında en önemli yatırımlarından biri olma özelliği taşıyor. Toplam üretiminin yüzde 85’ini ihraç eden GE Güç Transformatörleri Fabrikası, 2015 yılında yaklaşık 250 milyon dolar ihracatla kendi alanında Türkiye ihracat şampiyonu oldu.

10 TESİS ARASINDA GEBZE SEÇİLDİ
GE Şebeke Çözümleri Global CEO’su Reinaldo A. Garcia, dünyanın önde gelen dijital endüstriyel firması olma vizyonunun bir parçası olarak gündeme gelen ‘akıllı fabrika’ yatırımı için, dünyadaki 10 fabrika arasında neden Türkiye’de Gebze’de yer alan tesislerin seçildiğini şöyle açıkladı:
“Buradaki yapı, global ölçekte hem inovasyon, hem girişimcilik, hem üretim performansı olarak çok ciddi başarılar elde etti. Zaten başarılı olan bir yeri neden daha iyi yapmayalım diye düşündük. Şirketin diğer organizasyonlarında da yatırımlar yapıyoruz ama bizim için bu yatırım son derece önemli.”

YÜZDE 30 VERİMLİLİK ARTIŞI
Gebze’deki fabrika, üretimin dijitalleşmesi kapsamında ekipmanlarla bilgisayarların birbiriyle konuşabileceği ve Endüstriyel İnternet sayesinde gerçek zamanlı bilgilerin paylaşılabileceği üretim konseptinin bölgedeki ilk uygulaması olacak. Akıllı Fabrika’da optimum üretim sağlamak için tasarım, üretim, tedarik zinciri ve servis ağları da birbirine bağlanacak.
GE Güç Transformatörleri Fabrikası’nın akıllı fabrikaya dönüşmesi ile birlikte, transformatör üretim sürelerinde yüzde 25, stok seviyeleri ve maliyetlerinde yüzde 20 oranında azalma, üretim verimliliğinde yüzde 3 artış ve tam zamanında teslimatta yüzde 5 oranında artış gerçekleşmesi planlanıyor. Verimlilik artışının sonraki yıllarda yüzde 30’lara varması bekleniyor.

YEREL ÜRETİM VE İNOVASYONA DESTEK
GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy, GE’nin 68 yıldır Türkiye’de yerel üretimi, ihracatı ve istihdamı destekleyerek Türkiye ekonomisine yüksek katma değer sağladıklarının altını çizdi. Özsoy şunları söyledi: “2012 yılından bu yana Türkiye’deki çalışan sayımızı üç kat artırdık. Bugün Türkiye’de 8 ayrı lokasyonda 2000’in üzerinde çalışanımız ile ülkemizin öncelikli iş alanlarına yönelik faaliyet göstermekten, yerel üretim, inovasyon, ihracat ve istihdama katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz. Geçen yıl faaliyete geçirdiğimiz GE Türkiye İnovasyon Merkezi ile yenilenebilir enerji, akıllı şebekeler, LED, sağlık ve yaşam bilimleri endüstrilerinde yerel inovasyonun gelişimine odaklandık. Bugün de Gebze güç transformatörleri fabrikasına yapacağımız yatırımlarla hem örnek bir akıllı fabrika oluşturacağız hem de endüstriye ve Türkiye ekonomisine olan katkımızı daha üst noktalara taşıyacağız” dedi.

“DAHA FAZLA SİPARİŞ ALACAĞIZ”
GE Güç Transformatörleri Ürün Grubu Küresel Genel Müdürü Hakan Karadoğan da törende yaptığı konuşmada, üretim kapasitesini artıracak olan bu yeni test laboratuvarı ve orta gerilimde transformatör üretimi yatırımlarının yerel inovasyona katkısına dikkat çekerek, “Üretim kapasitemizin artmasıyla hizmet verdiğimiz ana pazarlardan artık çok daha fazla sipariş alabileceğiz. Ayrıca bu yatırım sektörün artan gerilim ve güç taleplerine paralel olarak daha büyük transformatörler üretmemiz için bize yeni pazarlar da açacak. İstihdam ve ihracat rakamlarımızı büyüterek, ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNDEN EMİNİZ”
GE Şebeke Çözümleri Global CEO’su Reinaldo A. Garcia, Türkiye’nin kredi notunun düşürülüp, yatırım yapılabilir ülke statüsünden çıkmasının, kararlarını nasıl etkilediğine ilişkin soruya şu karşılığı verdi:
“GE 130 yıldır var. Dünyada çok şey gördük. Türkiye’de neredeyse 70 yıldır varız. Kredi notları geçici şeyler. Biz hem ülkedeki hem bölgedeki hem dünyadaki talebi gördüğümüzde bütün bu yatırımların geri dönüşünün çok iyi olacağını düşünüyoruz. Türkiye’de de zor zamanlar yaşanıyor ama dünyanın pek çok yerinde böylesi zor zamanlar yaşanıyor. Eğer bunlara bakarak davranırsanız, hareket edemezsiniz. Biz Türkiye’nin, bu ülkenin geleceğinden eminiz.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.