G7 ülkeleri Sapporo toplantısı

Mayıs ayında Japonya’nın Hiroşima kentinde yapılacak G7 Zirvesi öncesinde üye ülkelerin Çevre, İklim ve Enerji bakanları Japonya’nın Sapporo’daki toplantısında bir araya gelerek ortak deklarasyon yayınladı.

İttifakın yedi üyesi olan Japonya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya ve İtalya yenilenebilir enerjilerin yaygınlaşması için ilk kez ortak hedefler belirledi.

Nihai deklarasyonda, diğer konuların yanı sıra, 2030 yılına kadar off-shore (açık deniz) rüzgar enerjisi için 150 GW (gigavat) kapasite ve güneş enerjisi için toplam 1 TW’den (teravat) fazla kapasite hedefi belirtildi. Sadece Almanya’nın 2030 yılına kadar 215 GW güneş enerjisi hedefi olduğu dikkate alınırsa tüm G7 ülkeleri için 1 TW hedefinin iddialı olmaktan ziyade siyasi açıdan önem taşıdığı düşünülüyor.

Yeşil dönüşüm taahhüdü

Çevre, İklim ve Enerji bakanlarının ortak deklarasyonunda küresel yeşil dönüşümün destekleneceği ve 2050 yılı için öngörülen sıfır karbon hedefi için iş birliği yapılacağı vurgulandı. Ortak metinde şu ifadeler kullanıldı: “Küresel olarak yeşil dönüşümü ilerletecek ve destekleyeceğiz. 2050 yılında sera gazında net sıfır hedefine ulaşılması, küresel ısınmanın 1,5 derecede tutulması, sosyal ve çevresel olarak sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanması için birlikte çalışacağız.”

15-16 Nisan tarihinde Sapporo kentinde yapılan bakan seviyesindeki toplantılar, 19-21 Mayıs tarihinde Hiroşima’da yapılacak G7 zirvesine hazırlık niteliğinde değerlendiriliyor. Zirveye yedi üye ülkeye ek olarak AB gözlemci statüsüyle, Hindistan G20’yi temsilen, Endonezya ASEAN adına ve Birleşik Arap Emirlikleri ise 28. BM İklim Konferansı’nın (COP28) dönem başkanı olarak katılacak.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.