SİBEL AKBAY
Facebook, faaliyete geçirmek istediği güneş enerjili insansız hava aracı drone’lar sayesinde, düzenli çevrimiçi internet erişimi olmayan alanlara havadan yüksek hızlı internet sağlamayı amaçlıyor. Güneşle çalışan bir tür seyyar internet merkezi olacak bu drone’lar, uzun mesafeli iletişim olanakları da sağlayacak.
Yalnızca teknoloji dünyasının devleri değil, aynı zamanda bağımsız mucitler de güneş enerjisiyle çalışan drone üretmek için kolları sıvamış durumda.
Güneş enerji sistemiyle çalışan ve ismi Solar Impulse 2 olan uçağın mucidi ve pilotluğunu yapan Andre Borscheberg de güneş enerjili drone üretebilmek için çalışmalara başlayanlardan. Haziran 2016’da dünya turunu tamamlamayı başaran Solar Impulse 2 uçağının mucidi Borschberg, 2 yıllık zaman içinde bu drone’u hayata geçirmek istiyor.

ALTI AY DURMADAN GÜNEŞLE ÇALIŞACAK
İşviçreli mucit ve pilot, tasarım aşamasında olan drone’un faaliyete geçmesiyle birlikte 6 ay hiç durmaksızın tamamen güneş enerjisi sistemiyle çalışabileceğini ifade ederek, “Ekibimle birlikte, tamamen güneş enerjisiyle çalışacak bir insansız hava aracı üretimi üzerinde çalışıyoruz. Bu projeyi yaklaşık 2 yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. O zaman bu aracımız, özellikle tarım ve iletişim sektörlerinde kullanılabilecek” dedi.
Drone’un, havada sabit kalabildiğini de dikkat çeken İsviçreli mucit, diledikleri zaman bu aracı yere indirebileceklerini ve gerekli değişiklikleri yapabileceklerini söyledi.
Drone’ların uydulara göre daha avantajlı olduğunu vurgulayan Borschberg, aracın hava trafiğinin 20 km. üzerinde stratosferde uçabileceğini de sözlerine ekledi.

YARIŞTA AIRBUS VE BOEİNG DE VAR
Güneş enerjisiyle çalışan drone üretmek için çalışmalar yapan diğer dünya devlerinden Airbus ile Boeing de, ilerleyen yıllarda uzaydaki uyduların yerini alabilecek olan insansız hava araçlarının imalatını güçlendirip, sektördeki yerlerini sağlamlaştırma amacını taşıyorlar.
Öte yandan Facebook, Aquila’ya her ay en az birkaç kez deneme uçuşu yaptırmaya hazır olduklarını açıklarken, drone’un güneş enerjisiyle şarj edilebilen piller içeren dört adet elektrik motoruna sahip olduğu vurgulanıyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.