Ana Sayfa Etiketler Kömür

Etiket: kömür

Çelik endüstrisine temiz enerji çağrısı

Küresel karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 9'undan sorumlu çelik endüstrisinin temiz üretime geçmesi ve kömüre bağlılığından kurtulması için temiz enerjiye dönüşüme ihtiyaç duyduğu belirtildi.

1,5 derece için fosil yakıtlar yerin altında kalmalı

Nature dergisinde yer alan araştırmaya göre, küresel ısınmayı 1.5°C'nin altında tutmak için 2050 yılına kadar hem petrol hem de doğal gazın yüzde 60'ının ve kömürün yüzde 90'ının yerin altında kalması gerekiyor.

Güneş ve rüzgardan elektrik üretimi artık kömürden daha ucuz  

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), 2020 yılı itibariyle yenilenebilir kaynaklardan enerji üretim maliyetinin kömüre dayalı elektrik üretiminden daha ucuz hale geldiğini açıkladı.

“Kömür santralleri zeka geriliğine yol açıyor”

Sağlık ve Çevre Birliği HEAL tarafından yayınlanan “Türkiye’de Kronik Kömür Kirliliği: Kömürün Sağlık Yükü ve Kömür Bağımlılığını Sonlandırmak” raporu, termik santrallerden kaynaklı hava kirliliğinin yarattığı sağlık sorunlarına dikkat çekiyor.

ABD’de pandemiye rağmen yenilenebilir enerji kömürü geçti

ABD’de koronavirüs krizinin neden olduğu talep düşüşü yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimini öne çıkardı. 40 gün üst üste güneş, rüzgar ve hidroelektrikten üretilen elektrik rekor kırarak kömürü geride bıraktı.

Finansman tercihi kömürden yenilenebilir enerjiye kayıyor

Enerji Ekonomisi ve Finansman Analizi Enstitüsü’nün (IEEFA) son raporuna göre, 2018’in başından beri 100 büyük finans kuruluşu kömür yatırımlarının finansmanından çekildi.

Yenilenebilir enerjinin payı yüzde 33’e çıktı

İngiltere merkezli Carbon Brief tarafından hazırlanan rapora göre, 2018 yılında elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı 2017’deki yüzde 29'dan yüzde 33’e yükselerek rekor seviyeye ulaştı.

Enerjide bambaşka bir mecraya sürükleniyoruz

Yeni arz kaynakları, ticaret ve ulaşım güzergâhları, fosilden yenilenebilir yakıtlara geçiş, iklim değişikliği ve yerel çevre sorunları, teknolojik devrim, yatırım tercihleri, değişmekte olan jeopolitik...

2030’da yenilenebilir enerji termikten daha ucuz olacak  

Carbon Tracker’ın araştırmasına göre, 2030 yılında rüzgar ve güneşten elektrik üretimi, kömüre dayalı elektrik üretiminin yüzde 96’sından daha ucuz olacak.

“Yenilenebilir ucuzluyor, kömür düşüşe geçiyor”

Uluslararası Enerji Ajansı’nın yayımladığı "2018 Dünya Enerji Görünümü" raporunu değerlendiren Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’ne göre, ucuzlayan yenilenebilir enerji teknolojileri tercih edildikçe kömürden elektrik üretimi azalıyor.