Sibel AKBAY
Uluslararası haber kaynakları, Dubai devletine ait DEWA tarafından tamamlanan 200 Megavat (MW) kurulu güce sahip güneş enerjisi santralinin hedeflenenden bir ay önce tamamlandığını ve nisan ayında faaliyete geçmesinin planlandığını bildirdi.
DEWA CEO’su Saeed Mohammed Al Tayer, Dubai Elektrik ve Su Otoritesi’nin, tesisten, projenin ihale edildiği Ocak 2015’te anlaşmaya varıldığı üzere, o dönemde, güneş enerjisi için küresel olarak en düşük maliyet olan kilovat (kW) saat başına 5.6 sentten, elektrik satın alacağını söyledi. Al Tayer, o zamandan beri, DEWA’nın başka bir tesisle, daha da düşük bir fiyat olan 2.99 sentten elektrik almak üzere anlaştığını da ifade etti.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE 164 MİLYAR $ YATIRIM
ACWA Power International’ın liderliğinde inşaa edilen santralin yaklaşık 327 milyon dolara mal olduğu belirtiliyor. Dubai, elektrik için ana enerji kaynağı olarak doğalgaza olan bağımlılığını azaltma çabasının bir parçası olarak, 2030 yılına kadar parkta 5.000 MW’lik güneş enerjisi kapasitesine ulaşmayı planlıyor. Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei, küresel ham petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 6’sına sahip olan ülkenin, yüzyılın ortasına kadar yenilenebilir enerjiye 600 milyar dirhem (yaklaşık 164 Milyar Dolar) civarında yatırım yapmayı planladığını belirtiyor.
Öte yandan, DEWA CEO’su Al Tayer, Dubai’nin, 2020 yılına kadar, elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmeyi planladığını  vurguladı. Güneş enerjisi parkının üçüncü aşaması olan 800 MW’lik tesisin inşaatına başlandığını da belirten Al Tayer, parkın dördüncü aşaması için haziran ayında ihaleye çıkılacağını ifade etti. Güneş enerjisi parkının bu bölümü, yoğun güneş teknolojisi kullanarak, kilovat saat başına yaklaşık 8 sentten elektrik tedarik edecek.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.