DenizBank Ekonomik Stratejiler ve Gelişmeler Hakan Ateş Türkiye Ekonomi Görüşleri TL Teşvik Planları ve Finansal İstikrar

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, finansal istikrarı artırmak ve parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek amacıyla atılacak adımların devam edeceğini belirtti.

Ayrıca, seçici kredi politikaları ve miktarsal sıkılaştırma önlemleri ile kredi büyümesinin dengeleneceğini ve mevduat tarafında TL’ye geçişi teşvik edeceğini ifade etti.

Küresel ekonomide enflasyon mücadelesi ve Türkiye’nin konumu

DenizBank Ekonomik Stratejiler ve Gelişmeler Hakan Ateş Türkiye Ekonomi Görüşleri TL Teşvik Planları ve Finansal İstikrarDenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, 2023 yılında küresel ekonominin enflasyonla mücadele ederek son 40 yılın en yüksek seviyelerine ulaştığını belirtti. Bu durumun, Kovid-19 salgını, arz şokları ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi etkenlerle tetiklendiğini ifade etti. Ateş, enflasyonla mücadelede faiz artışlarının önemini vurgulayarak, bu politikanın ABD ve Avrupa Merkez Bankaları tarafından da benimsendiğini ve sonuçta enflasyon oranlarının yavaşladığını söyledi.

Türk ekonomisinde büyüme ve enflasyon beklentileri

Türkiye ekonomisinin 2023’ün ilk yarısında genişleyici politikalar sayesinde büyüme kaydettiğini, ancak yılın tamamında büyümenin yavaşlayabileceğini belirten Ateş, 2024’te de büyümenin düşük kalabileceğini öngördü. Türkiye Merkez Bankası’nın faiz artışları ve kredi büyümesini dengelemek için aldığı tedbirlerin, yıl sonunda enflasyonun Merkez Bankası tahminleriyle uyumlu bir şekilde yüzde 65 seviyelerinde olabileceğine işaret etti.

Bankacılık sektörünün dinamikleri ve geleceği

Ateş, bankacılık sektörünün ekonomideki Ortodoks politikalara kolaylıkla uyum sağladığını belirtti. 2023 yılında sektördeki büyümenin yavaşlamasına rağmen, kredi büyümesinin NPL oranını fazla etkilemediğini, bu oranın yüzde 1,5 seviyesinde olduğunu ve bankaların güçlü sermaye tabanlarına sahip olduğunu ifade etti.

TL’ye geçiş ve finansal istikrarın artırılması

DenizBank Genel Müdürü, mevduat tarafında TL’ye geçişi teşvik etmek ve finansal istikrarı artırmak amacıyla atılacak adımların devam edeceğini belirtti. Seçici kredi politikaları ve miktarsal sıkılaştırma önlemleri ile kredi büyümesinin dengeleneceğini, Türk Lirası’na güvenin artırılması ve döviz talebinin azaltılması amacıyla para politikasının sıkı tutulacağını ifade etti.

Türkiye’nin ekonomik performansı ve geleceği

Ateş, Türkiye’nin gelecekteki ekonomik performansının iç ve dış faktörlere bağlı olarak değişebileceğini ve ekonomi politikalarının bu faktörlere göre ayarlanması gerektiğini vurguladı. Finansal istikrarın sağlanması ve Türk Lirası’na olan güvenin artırılmasının önemine dikkat çekti.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.