Sabancı Üniversitesi Rektörü Yusuf Leblebici_Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Araştırmacısı Melik Yazıcı

Sabancı Üniversitesi’nin kamu ve özel sektör yöneticilerini bilim ve teknoloji ile buluşturmak üzere düzenlediği “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi’nin ikincisi “Yarı iletken Teknolojileri ve Yaşantımızdaki Önemi” başlığı altında gerçekleşti.

Sabancı Üniversitesi Rektörü Yusuf Leblebici ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Araştırmacısı Melik Yazıcı webinarda, dünyadaki teknolojik gelişmelere büyük ölçüde yön veren ve büyük bir ekonomik öneme sahip olan yarı iletken ve mikro elektronik teknolojilerinin yaşantımızdaki önemini vurguladı.

Webinarda konuşan Sabancı Üniversitesi Rektörü Yusuf Leblebici, yarı iletken teknolojilerinin hayatımızın her yerinde olduğuna dikkat çekerek, “Çip ve yarı iletken teknolojleri olmadan bir iş yapmak mümkün değil. Bu teknolojiler günümüzde tüketici elektroniğinden savunma elektroniğine, otomotiv elektroniğinden tıp elektroniğine kadar her alanda kullanılıyor. Bu alanın tamamı yani elektronik sektörü bugün yıllık 3 trilyon doların üzerinde bir hacme sahip. Mikroçip teknolojileri bunun altyapısını oluşturuyor, o da yıllık 500-600 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip.” dedi.

Rektör Yusuf Leblebici: “Çip krizi yarı iletken yatırımına ilgiyi artırdı”

Yarı iletken teknolojiler alanında dünyada çok az sayıda ülkenin ve firmanın söz sahibi olduğunu dile getiren Yusuf Leblebici, bu alanın değerinin her geçen gün sadece pazar hacmi olarak değil stratejik olarak da arttığının altını çizdi. Çip krizi sonrasında gelişmiş ülkelerin yarı iletken teknolojilere daha çok yatırım yapmaya başladığını vurgulayan Leblebici, “Amerika’da senato 52 milyar dolarlık bir yatırım onayladı.

Intel 20 milyar dolarlık bir çip üretim tesisinin temellerini attı. Benzer şekilde Avrupa’da bir kaç 10 milyar dolarlık yatırım söz konusu. Bunların hepsi yarı iletken yani çip üretimine yönelik büyük yatırımlar. Bunun da arkasında hızlı büyüyen ihtiyaçlar ve büyük bir pazar var.” dedi.

Yarı iletken teknolojisi gibi hızlı ve sürekli büyüyen bir başka teknoloji veya sektör olmadığını belirten Yusuf Leblebici, şunları söyledi: “Yarı iletken çiplerin komponentleri transistörlerden oluşuyor. Transistörler insanların bugüne kadar en çok ürettikleri obje. Silisyum alanı, altından daha değerli. Bu alanı en iyi şekilde kullanan şirketler başarılı olabiliyor. Herhangi bir fonksiyonu gerçekleştirmekten daha önemli olan, onu en küçük silisyum alanında gerçekleştirmektir.

Bu teknoloji artık doğrudan insan beyni ve sinirlerle konuşabilme özelliği sayesinde artık hayatımıza, hatta beynimize de girdi. Sinir hücrelerinin tedavisinde kullanılan çiplerden söz ediyoruz günümüzde. Henüz emekleme düzeyinde olan bir teknoloji ama daha da gelişecek.”

Türkiye’de mikro elektronik endüstrisinde tasarımın oldukça iyi durumda olduğunu belirten Yusuf Leblebici, “Halen Türkiye’de 20’nin üzerinde bağımsız firma tasarım yapıyor. Bu firmalarda 500 civarında tasarımcı çalışıyor. Üretim tarafında ise sadece TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi bünyesinde YİTAL’de 0,35 um CMOS/SiGe üretimi var. Çok düşük hacim ile üretim yapılıyor.“ dedi.

Melik Yazıcı: “Yarı iletken sektörünü Asya ülkeleri domine ediyor”

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Araştırmacısı Melik Yazıcı ise konuşmasında, yarı iletken teknolojilerinde sektörü Asya ülkelerinin domine ettiğini belirterek, sektörün son 35 yıldır her yıl ortalama düzenli olarak %14 büyüdüğünü söyledi. Çip sektöründe en büyük pastayı % 34.2 ile işlemciler ve ardından %30.2 ile cep telefonlarındaki haberleşme çiplerinin almakta olduğun belirten Yazıcı, yarı iletken üreticilerin gelir paylarına bakıldığında Tayvan’dan TSMC firmasının %56 ile en büyük payı aldığını, onu Samsung’un takip ettiğini dile getirdi.

Asya’daki herhangi bir ekonomik durum veya krizin sektörü derinden etkilemekte olduğunu söyleyen Melik Yazıcı, “Gün geçtikçe elimize aldığımız elektronik cihazların ve evimizdeki çiplerin sayısı artıyor. 2000’lerde çiplerin maliyetteki payı örneğin otomobillerde %18 civarındayken bugün %45’lere geldi. 30 yıl sonra yarı iletken teknolojilerin ürünlerdeki payı ihtiyaçlara paralel daha da artacak” dedi.

Geçmişten ve günümüzden elektronik cihazlara örnekler vererek çip teknolojisinin gelişmesiyle cihazların işlevselliklerinin yıllar boyunca arttığına vurgu yapan Melik Yazıcı, geleceğin teknolojilerinde çipletlerin (chiplet) önemli bir yere sahip olacağı bu modüler yapılarla çok fonksiyonel ve ihtiyaca uygun işlemcilerin çok daha kısa sürede tasarlanacağını belirtti.

Önümüzdeki dönemin webinar programları

Sabancı Üniversitesi’nin “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi’nin önümüzdeki günlerdeki programlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Tarih: 19 Nisan 2022
Saat: 20.30
Konu: Toplumsal Fayda için Veri Bilimi
Konuşmacılar: Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Berrin Yanıkoğlu, Onur Varol, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Kuru

Tarih: 10 Mayıs 2022
Saat: 20.30
Konu: Yeni Nesil Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri
Konuşmacılar: Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Selmiye Alkan Gürsel, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Misafir Öğretim Üyeleri Mihrimah Özkan, Cengiz S. Özkan

Tarih: 17 Mayıs 2022
Saat: 20.30
Konu: Teknoloji, Bilgisayarlar ve Sanat
Konuşmacılar: Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Cemal Yılmaz, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Selçuk Artut, Sakıp Sabancı Müzesi Dijital SSM Arşiv ve Araştırma Alanı Yöneticisi Osman Serhat Karaman

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.