Çin’in ABD’nin Paris İklim Anlaşması’na yeniden katılmasını ve iklim değişikliğine karşı verilen küresel mücadeleye katkı yapmasını arzuladığı açıklandı.

Çin’in İklim Değişikliği İşleri Özel Temsilcisi Xie Zhenhua yaptığı açıklamada, ABD’nin anlaşmadan çekilse de görüşmelere katılacağını açıklamasının ardından Washington ile iklim değişikliğiyle ilgili müzakerelerde işbirliğini güçlendirmeye hazır olduğunu belirtti.

Xie, Çin’in ABD ile temiz enerji, enerji ve kaynak muhafaza, karbon yakalama ve depolama ile araştırma ve geliştirme gibi alanlarda işbirliğini genişletmeyi arzuladığını ifade etti.

2015’te neredeyse tüm dünya ülkelerinin mutabakat sağladığı Paris İklim Anlaşması, sera gazı emisyonlarını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlıyor ve ortalama küresel sıcaklık artışını 2 derece ve altında tutmayı hedefliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, haziranda yaptığı açıklamada, ABD’nin küresel iklim anlaşmasından çekilme kararını açıklamıştı.

KARBON PİYASASI OLUŞTURMADA BAŞARI

Öte yandan Çin Devlet Kalkınma ve Reform Komisyonu İklim Dairesi Başkanı Li Gao, kısa süre önce yaptığı konuşmada, ülke genelinde karbon piyasası kurma çalışmasında olumlu sonuçlar elde edildiğini kaydetti. 2011 yılından itibaren, kalkınma ve reform komisyonu, Pekin dahil 7 eyalet ve kentte karbon boşaltımı ticareti denemesini başlattı.

Eylül 2017’ye kadar, 7 eyalet ve kentte 3 binden fazla karbon boşaltım birimi denemeye katıldı, 4 milyar 50 milyon Yuan tutarında 197 milyon ton karbon boşaltımı ticareti gerçekleştirildi. Deneme kapsamında karbon boşaltım tutarı ve şiddetinde düşüş tespit edildi.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.