çatı üstü güneş enerjisi

ABD merkezli enerji portalı Solar Energy World yazarı Laureen Peck, tüm konut sahiplerinin çatılarına neden solar enerjisi paneli kurmadığı sorusuna yanıt veren ironik bir yazı kaleme aldı. Yazıda çatı üstü güneş paneli kurulumuyla ilgili endişeler ve yanlış algılara maddeler halinde yer verilerek bunun gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Bu yazıda önerilen bazı uygulamalar henüz ülkemizde yürürlükte olmasa bile ilham verebileceği umuduyla okuyucularımızın beğenisine sunuyoruz.

Eğer bir eviniz varsa ve elektrik faturanızı azaltmak veya sıfırlamak ve bu arada karbon ayak izinizi de aşağı çekmek için bir takım yollar arıyorsanız bu bilgiler tam size göre. Okuduklarınız hem bu konudaki yanlış algıları ortadan kaldıracak hem de daha doğru bilgiye ulaşmanızı sağlayacak bir içerik taşıyor.

İLK  ŞART GÜNEŞ ALAN BİR ÇATIYA SAHİP OLMAK

Gerçek şu ki, herkes veya her konut güneş enerjisi için uygun değildir. Örneğin, elektrik tüketiminizi karşılamak için yeterli bir çatı alanınız veya size ait boş bir alanınız yoksa, güneş paneli kurulumu akıllıca bir şey olmaz. Neyse ki, çevremizde konutlarının elektriğini güneşten karşılayan milyonlarca insan var. Bir o kadar kişi de bu yıl çatısına güneş paneli kurmayı planlıyor.

Buna rağmen halen güneş enerjisiyle ve tüm faydalarıyla tanışmamış ve buna zaman ayırmamış çok sayıda konut sahibi de bulunuyor.

  • GÜNEŞ ENERJİSİ ÇOK PAHALI!

Aslında bu doğru değil. Bazı insanlar güneş enerjisinin çok pahalıya mal olacağı ön yargısına sahip. Bunun doğru olup olmadığını anlamak için bir uzmandan görüş alma zahmetine girmezler. Gerçek şu ki, bugün güneş paneli kurmak büyük bir maliyet değil.

Hiç bir maliyete katlanmadan Güç Satın Alma Anlaşması veya Solar Kiralama yöntemiyle bir güneş enerjisi şirketi, evinizin çatısına veya size ait uygun bir alana ücretsiz olarak güneş panelleri kurabilir. Solar paneller devreye girdiğinde tükettiğiniz elektriğe yüzde 20 ila 30 arasında daha az ödeme yapabilirsiniz. Bu yöntem kısıtlı bir bütçeniz bile olsa evinizin ihtiyacı olan elektriği güneşten sağlamanızı mümkün hale getiriyor. Çoğu insan güneş panellerinin tasarruf etmek için iyi bir seçenek yaratacağına ve hatta sıfır bedel ödemenin söz konusu olacağına inanmıyor ya da inanamıyor.

Elbette bunun yerine kendi bütçenizle güneş sistemini çatınıza kurabilirsiniz. Bu durumda ihtiyacınızdan fazla olan elektriği şebekeye satarak gelir elde etmeye başlayabilirsiniz. Böylece yatırımın geri dönüşü olağanüstü olur. Uzun yıllar tükettiğiniz elektriğe para ödemezsiniz. Güneş enerjisi sistemlerine sahip olan birçok ev sahibinin artık sıfır elektrik faturası var.

  • SOLAR PANELLERİ ÇİRKİN GÖRÜNÜYOR

Bazı insanlar güneş panellerinin görünümüne karşı önyargılıdır. Böyle bir algıdan kurduğunuz güneş panellerinin harika görünümlü ve en yüksek kalitede olduğuna kanaat getirdiğinizde kurtulabilirsiniz.

Şimdi çok şık görünümlü All-Black paneller de dahil olmak üzere birçok farklı panel çeşidi var. Kiraladığınız güneş enerjisi şirketinin yalnızca verimli çalışacak değil, aynı zamanda harika görünecek bir sistem tasarlayabilecek mühendislerinin bulunması da önemlidir. Yanısıra, güneş enerjisi teknisyenlerinin sertifikalı ve deneyimli olması çok önem taşıyor. Bu şekilde örneğin görüntü kirliliği yaratan bir kablolama ile karşılaşmazsınız.

solar panels all black

 

Yine de şık görünümlü panellerin çekici olmadığını düşünüyorsanız, fikrinizi değiştirmeye yetecek kadar söylenebilecek pek bir şey yok. Ama burada dikkate almanızı istediğimiz bir soru var; “Çirkin bir çatıya ve güzel bir gezegene mi, yoksa güzel bir çatıya ve çirkin bir gezegene sahip olmayı mı tercih edersiniz?” Güneş panelleri tarafından üretilen enerji öncelikle çevre dostudur ve kirliliğe neden olmaz.

  • SOLAR BİR ALDATMACADIR

Güneş paneli sisteminin bir aldatmaca olduğu iddiasını sağduyunuzla değerlendirirseniz tamamen yanlış olduğunu anlayabilirsiniz. Güneş enerjisi eğer işe yaramasaydı ve düzgün bir şekilde çalışmasaydı bugün evlerinin elektriğini güneş enerjisiyle karşılayan milyonlarca ev sahibi olmazdı.

Elbette herhangi bir sektörde olduğu gibi, her zaman kötü oyuncular olacaktır ancak konumuz ABD olduğu için buradaki güneş enerjisi sektörünün sağlam olduğunu söyleyebiliriz. Sadece en iyi EPC firmasına işi yaptırdığınıza emin olmalısınız. Araştırmanızı yapın ve referanslar alın, bu çok önemli.

  • SOLAR İSTİHDAMA ZARAR VERİYOR

Bu görüş fosil yakıt endüstrisi ve onlara borçlu olan politikacılar tarafından kasıtlı olarak yayılan yanlış bir algıdır. Aslında hem konutlarda hem ticari kurulumlarda güneş enerjisinin istihdam yaratma potansiyeli çok yüksektir. Bugün güneş enerjisi sektöründe petrol, gaz ve kömürün toplamından daha fazla kişi çalışmaktadır.

Güneş, kömür endüstrisinin yaptığı gibi makinalara değil emeğe dayanıyor. En son istatistikler güneş enerjisi endüstrisinin neredeyse 375 bin kişiyi istihdam ettiğini ve güneş enerjisiyle ilgili işlerin ABD’deki genel istihdamdan 10 kat fazla arttığını ortaya koyuyor. Bu rakam kurulum ekiplerini, satış görevlilerini ve yönetim pozisyonlarındaki tüm çalışanları kapsıyor.

çatı üstü solar panel kurulumu

  • EV SAHİPLERİ DERNEĞİ (HOA) İZİN VERMİYOR?

ABD’de bir çok eyalette bu geçerli değil. Yenilenebilir Enerji ve Verimlilik için Devlet Teşvikleri (DSIRE) verilerine göre, HOA’ların konut sahiplerinin solar panel kurma hakkını kısıtlamaya yönelik yetkileri sınırlandırılmıştır.

Sonuç olarak eğer siz de elektrik faturanızı ve karbon ayak izinizi düşürmenin yolunu arıyorsanız ancak halen solar enerji kullanmıyorsanız yukarıdaki en yanlış bazı algılara verilen cevapların karar vermenize yardım edeceğini umuyoruz.

Bu makale ilginizi çektiyse “Bir evin tüm elektriği için 5 kWh güneş sistemi yeterli” makalemiz de ilginizi çekebilir

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.