Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası çatısına güneş enerjisi

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) hizmet binasının çatısına 700 metrekarelik alana toplam 100 kW kurulu gücünde güneş enerjisi kurulumu yapıldı.

ÇTSO Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu, hizmet binasının çatısına 170 adet güneş paneli kurulduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu doğrultuda yaptığımız yatırımımız 36 ayda kendini amorti edecek. Şubat ayında devreye alınan sistemimiz üç ayda elektrik tüketimimizin % 72,68’ini karşıladı. Odamızın enerji ihtiyacını çevre dostu ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılayarak hem geleceğimizi kazanıyor hem de maddi fayda sağlıyoruz. 

Bu sebeple, doğrudan sağladığımız faydaları rahatlıkla aktararak, üye işletmelerimizi, sanayi kuruluşlarımızı, paydaşlarımızı ve kamu kurumlarımızı da temiz ve verimli enerji sağlayan sistemler kullanmaya davet ediyoruz. Hep birlikte önce yaşadığımız ilimizi, Çanakkale’mizi sonra ülkemizi ve dünyamızı korumalı ve kalkındırmalıyız” dedi.

“Türkiye güneş enerjisi potansiyeliyle Avrupa’da ilk sırada”

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelinin gücünün altını çizen Aydoğdu; “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanan Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası (GEPA) raporuna göre Türkiye’nin güneşlenme süresi  yıllık ortalama 2 bin 700 saatin üzerinde, bu da günlük 7 saati  geçiyor. Bu oranla Ülkemiz Avrupa’da ilk sıralarda yer alıyor. Gerekli yatırım ve teşviklerle bu potansiyelin değerlendirilmesi, enerji üretiminde dünyamızı ısıtan karbondioksit salınımı oluşturan fosil yakıtlar yerine temiz, sınırsız ve ekonomik bir kaynak olan güneşten enerji elde etmeye odaklanmak gerekiyor.

Ülke olarak şanslı coğrafi konumumuzu değerlendirmeli, üretimimize, faaliyetlerimize ve sanayimize artan bir ivme kazandırarak global ölçekte bir güç olmak için güneşe yatırım yapmalıyız. Bu, hem ekonomimize hem de doğamıza, gelecek nesillere ve dünyamızın geleceğine bir yatırım olacaktır.

Arazilere ve çatılara kurulan GES’lerin hem ekonomik anlamda hem de insanların, hayvanların ve bitkilerin yaşam alanlarının korunmasına katkı sağlamasından yola çıkarak, tüm firmaları ve sanayicileri doğa ile ilişkilerimizi güçlendirmeye ve yaşanabilir bir dünya kurmaya davet ediyoruz.

“GES yatırımımız 36 ayda kendini amorti edecek”

GES’in çevresel olumlu etkilerinin yanında ekonomik kalkınmaya sağladığı faydanın da öne çıkarılması gerektiğini ifade eden Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu, “Güneş, masrafsız ve sınırsız bir kaynak. Kanunlarla belirlenecek yeni kurallar ve yoğun teşviklerle birlikte bu kaynaktan fayda sağlamaya ve sistemi yaygınlaştırmaya odaklanmalıyız. Güneşten enerji elde etme sisteminin kurulumu başta maliyetli olabiliyor.

Bu sebeple teşvik ve destek konuları üzerinde duruyoruz. Ancak enerjide dışa bağımlılık ve farklı enerji kaynaklarına yapılan harcama konuları düşünüldüğünde GES’in en büyük avantajı kısa sürede amortisman imkânı sağlıyor olması. Özellikle bizim gibi güneşli gün sayısı fazla olan bir Ülkede sistem kendini çok kısa sürede döndürebilir” diye konuştu.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.