Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) ev sahipliğinde Dünya Enerji Görünümü Türkiye tanıtım toplantısı yapıldı.

Toplantıda Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Dr. Fatih Birol Dünya Enerji Görünümü 2016 (World Energy Outlook 2016) raporunu sundu. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, ‘World Enerji Outloook 2016 Türkiye’ tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yaptı.

Güler Sabancı, enerjide bir dönüşüm yaşandığını ve yatırımcıyı fırsatlarıyla birlikte daha rekabetçi, zorlu bir enerji geleceğinin beklediğini söyledi.

Sabancı, 2040 yılına kadar mevcut fiyatlarla toplam 44 trilyon dolarlık enerji yatırımı olacağı hesaplandığını ve buna ek olarak da enerji verimliliğinde iyileştirme için 23 trilyon dolarlık daha yatırım yapılacağı tahmin edildiğine dikkat çekerek, “Yani; zorlu bir enerji geleceği, fırsatlarıyla birlikte bizleri bekliyor.

Daha fazla rekabetçilik, uygun yatırım iklimi, artan verimlilik, ileri teknoloji ve ciddi inovasyon konuları, enerjide başarılı bir dönüşümün ana bileşenlerini oluşturacak” ifadesini kullandı.

Enerjinin en öncelikli gündem maddelerinden biri olma özelliğini koruduğunu belirten Sabancı, “Hızlı kentleşme, dijitalleşme ve elektrifikasyon, enerjinin yaşamsal önemini daha da artırıyor. Enerji, toplumların yaşam kalitesi ve ekonomilerinin sağlıklı işleyişi bakımından stratejik önem taşıyor” dedi.

EN YÜKSEK BÜYÜME YENİLENEBİLİR ENERJİDEN

Sabancı, enerji alanında günümüzde çok çarpıcı küresel trendlere tanıklık edildiğini ifade ederek, “Enerji kaynaklarına bakıldığında, en yüksek ölçekli büyümenin yenilenebilir enerjiden geleceği görülüyor. Yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payının %23’ten %37’ye çıkması bekleniyor” dedi.

VERİMLİLİK ÇOK ÖNEMLİ

Verimliliğin önemine vurgu yapan Sabancı, bu konuda World Energy Outlook Raporu’nda sanayide çok yaygın kullanılan elektrikli motorlar ile ilgili yapılan bir örnek çalışmaya değindi. Bu çalışmanın, doğru yatırımlarla talebin daha sağlıklı yönetilebileceğini ortaya koyduğunu kaydetti.

ENERJİDE TÜKETİCİNİN ROLÜ ARTIYOR

Enerjide tüketicinin rolü ve öneminin arttığına bir kez daha vurgu yapan Sabancı, “Tüketiciyi işin odağına alan yeni iş modelleri ve uygulamalar giderek daha fazla yaygınlık ve işlerlik kazanmak durumunda” ifadesini kullandı.

YENİ KAVRAMLAR HAYATIMIZA GİRMEYE BAŞLADI

“Enerjide teknolojik gelişmeler ile birlikte, yeni kavramları tartışmaya ve gelecek projeksiyonlarımıza dahil etmeye başladık” diyen Sabancı enerji sektörünün geleceğini şekillendirmekte belirleyici olacak bu kavramları dağıtık üretim, akıllı şebekeler, enerji depolaması, talep yönetimi ve elektrikli araçlar olarak sıraladı.

Sabancı, Türkiye’nin enerji talebindeki önemli büyüme potansiyeline işaret ederek, “Enerji talebimizdeki artışı güvenli, rekabetçi ve sürdürülebilir koşullarda sağlamak bizler için ana öncelik olarak görünüyor. Enerjide arzı ve talebi en doğru şekilde yönetmeliyiz. Bakanlığımızın bu konuda çok yoğun mesai harcadığını biliyoruz. Biz de bu çabaları ve çalışmaları yürekten destekliyoruz.” dedi.

LİBERALLEŞME ADIMLARINI HIZLANDIRMALIYIZ

Türkiye’nin enerji sektöründe kaydettiği gelişmeleri sıralayan Sabancı, “Perakende liberalleşmesinde arzu edilen seviyede olmamakla birlikte bazı gelişmeler kaydedildi. Artık liberalleşme adımlarını hızlandırarak daha ileriye taşımalı ve tüketicinin lehine olan bir piyasaya daha fazla işlerlik kazandırmalıyız.

Bunu sağlamak üzere, enerji piyasalarımızda düzenleyici çerçeveyi; piyasanın rekabetçiliğini, şeffaflığını ve elbette öngörülebilirliğini artıracak şekilde güçlendirmeliyiz. Arz talep dengelerini, verimliliği ve maliyetleri yansıtan rekabetçi bir piyasaya işlerlik kazandırmalıyız. İçinde bulunduğumuz arz fazlası ve düşük emtia fiyatları dönemini, bu yönde cesur adımlar atmak için bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz” değerlendirmesini yaptı.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.