Birleşik Arap Emirlikleri'nden Afrika'ya temiz enerji yatırımı

Bu yılki BM İklim Zirvesi’nin ev sahibi olan COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, Afrika’nın temiz enerji projelerini hızlandırmak için 4,5 milyar dolarlık büyük bir yatırımı duyurdu.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından sağlanacak finans inisiyatifi, Afrika’nın daha yeşil bir geleceğe doğru attığı önemli bir adım olacak. BAE’nin COP28 inisiyatifi Afrika’nın temiz enerji dönüşümünün itici gücü olacak.

Afrika’da temiz enerji devrimi için vizyon

COP28 BAE Afrika yatırımı 2023

Al Jaber’ın duyurusu, Afrika İklim Zirvesi sırasında yapıldı ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Afrika ile işbirliği yapma taahhüdünü ortaya koyuyor. Bu önemli yatırım, Afrika’nın halihazırda temiz enerjiye geçiş stratejileri ve geliştirilmiş düzenleyici çerçeveleri barındıran master planı olan Afrika ülkelerine öncelik verecek. İnisiyatif, kıta genelinde temiz yatırımın ticari geçerliliğini açıkça göstermek amacıyla özenle tasarlanmış ve düşük karbonlu büyümeyi gerçekleştirecek ölçeklenebilir modelleri destekleyecek.

Yatırım açığını kapatma

Bu duyuruyla birlikte, Birleşik Arap Emirlikleri Karbon İttifakı, Afrika Karbon Piyasaları İnisiyatifi’nin Advance Market Signal ile 2030’a kadar Afrika karbon kredilerini satın almak için bağlayıcı olmayan bir ön anlaşma imzaladı. Bu ek taahhüt, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Afrika’ya olan toplam yatırımını 5 milyar dolara taşıyor.

Sürdürülebilir ilerlemeyi hızlandırma

Al Jaber’ın çok paydaşlı işbirliği yaklaşımı, Afrika’da sürdürülebilir ekonomik büyümeyi hızlandırmayı, iklim değişikliği sorununu ele almayı ve düşük karbonlu büyümeyi teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu girişim, gelişmekte olan ve büyüme potansiyeli olan Afrika ülkelerinde temiz enerjinin benimsenmesini desteklemek için kullanılabilecek, Birleşik Arap Emirlikleri’nin deneyimine dayalı ticari ve yenilikçi finansal çözümlerin bir araya geldiği bir itici bir güç olarak görülebilir.

Yatırım engellerini aşma

COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, Afrika liderleri ve uluslararası toplumun işbirliği gerektiren temel eylem adımlarını belirledi. Bu, yerel hizmetlerin finansal sürdürülebilirliğini yeniden sağlama, enerji altyapısını modernleştirme, geliştirme süreçlerini açıklama ve pazarın gelişmesini geciktiren bürokrasiyi ortadan kaldırma olarak belirlendi.

BAE'den Afrika'ya temiz enerji yatırımıGüçlerin birliği

Bu tarihi inisiyatif, Birleşik Arap Emirlikleri kurumlarından gelen temel kamu, özel ve kalkınma sermayesini bir araya getiriyor. Özellikle Abu Dhabi Kalkınma Fonu (ADFD), Etihad Kredi Sigortası (ECI), Masdar ve AMEA Power gibi BAE kurumlarından gelen sermayeyi barındırıyor. Ayrıca, Afrika hükümetleri tarafından kurulan bir yatırım platformu olan Africa50, BAE finans inisiyatifiyle birleşti. Oluşan güç birliği, temiz enerji erişimini sağlamak için altyapı, üretim ve dağıtım çözümlerini hızlandırmayı amaçlıyorlar.

Daha yeşil bir Afrika için yol haritası

İnisiyatif, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenen 2022 Abu Dhabi Sürdürülebilirlik Haftası’nda başlatılan Etihad 7 çatısı altında faaliyet gösterecek. COP28 başkanlığının gündeminin temel hedefleri arasında enerji geçişini hızlandırmak, iklim finansını ele almak, insanların refahını ve geçimini önceliklendirmek ve tam katılımla çabaları desteklemek bulunuyor. Yalnızca Sahra Altı Afrika’da, 600 milyon insan elektrik erişiminden yoksun. Afrika’da temiz enerjiye erişimin genişletilmesi sadece bir çevresel zorunluluk değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik kalkınmanın da tetikleyicisi. Şu anda Afrika’da yenilenebilir enerjiye yapılan yatırım, küresel toplamın sadece %2’sini temsil ediyor ve 2030’a kadar kıtanın ihtiyaç duyduğu 60 milyar doların sadece dörtte birini karşılamakta.

Etihad 7’nin hedefi

2022’de başlatılan Etihad 7’nin misyonun temelinde 2035’e kadar Afrika kıtasındaki 100 milyon insanı temiz elektrikle buluşturmak var. Abu Dhabi Kalkınma Fonu (ADFD) ve Etihad Kredi Sigortası (ECI), özel sektörün dahil olmasını hızlandırmak amacıyla inisiyatifi başlatmak için finansman sağlayacaklar.

ADFD, altyapı ihtiyaçlarını karşılamak, yenilikçi finans çözümleri sunmak ve özel yatırımların mobilizasyonunu artırmak için 1 milyar dolarlık finansal yardım sağlıyor. ECI, riski azaltmak ve özel sermayeyi serbest bırakmak için 500 milyon dolarlık kredi sigortası sunacak, böylece küresel sürdürülebilir kalkınma konusundaki taahhüdünü daha da pekiştirecek.

Masdar’ın Afrika’ya taahhüdü

Temiz enerjinin küresel liderlerinden biri olan Masdar, bu inisiyatifin bir parçası olarak ek 2 milyar dolarlık sermaye taahhüdünde bulunacak. Infinity Power platformu aracılığıyla Masdar, 2030’a kadar Afrika’da 10 gigavat temiz enerji kapasitesi sağlama amacıyla ek 8 milyar dolarlık proje finansmanını harekete geçirmeyi hedefliyor.

AMEA Power’ın yenilenebilir taahhüdü

AMEA Power, 2030’a kadar kıtada 5 gigavat yenilenebilir enerji kapasitesi hedefliyor ve bunun 5 milyar dolarlık bir yatırımın mobilizasyonunu gerektireceğini öngörüyor. Bu yatırımın 1 milyar doları öz sermaye taahhüdü, 4 milyar doları proje finansmanından gelecek.

Sürdürülebilir bir gelecek için işbirliğini teşvik etme

İnisiyatif ayrıca başka çok taraflı kalkınma bankaları, hükümetler ve yardım kuruluşları için ek özel sektör yatırımını tetiklemek için yol haritaları oluşturmayı amaçlıyor. Al Jaber, uluslararası finans kuruluşları ve vakıfları bu dönüştürücü çaba içine katılmaya çağırıyor.

COP28, 30 Kasım’dan 12 Aralık’a kadar Expo City Dubai’de gerçekleşecek ve iklim hedeflerine yönelik ilerlemeyi değerlendirmek için ilk Küresel Stok Değerlendirmesini sunacak. Birleşik Arap Emirlikleri, pragmatik bir küresel enerji geçişini hızlandırmak için açık bir yol haritası belirlemek için çaba gösteriyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.