Almanya deniz üstü rüzgar enerjisi yatırımları

Almanya, bugüne kadarki en büyük deniz üstü rüzgar enerjisi açık artırmasının sonuçlarını duyurdu. Yapılan ihaleler sonucunda 7 GW’lık yeni deniz üstü (offshore) kapasite tahsis edildi.

Wind Europe’un haberine göre, yatırımcıların yapacakları projeler için devlete ödeme yapması yöntemine dayalı açık artırma, Kuzey Denizi’nde bulunan 2 GW’lık üç saha ve Baltık Denizi’nde bulunan 1 GW’lık bir sahadan oluşuyor. Almanya’nın deniz üstü rüzgar enerjisi yatırımları artıyor.  Kuzey Denizi’nde iki saha ihalesini BP kazanırken, aynı bölgede bir yarışmayı ve Baltık Denizi’ndeki bir başka saha ihalesini ise Total Energies kazandı.

Avrupa Birliği, rekabetçi ve yerli yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerji güvenliğini güçlendirmek istiyor. AB, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde mümkün olduğunca fazla yeni rüzgar enerjisi kapasitesine ihtiyaç duyuyor.

Yarışmayı kazanan şirketler, Alman hükümetine toplam 12,6 milyar euro ödeyecekler. Paranın yüzde 90’ı şebeke bağlantı maliyetlerini finanse etmek için, yüzde 5’i denizel biyolojik çeşitliliği korumak için, diğer yüzde 5’i çevre dostu balıkçılığı desteklemek için kullanılacak.

deniz üstü rüzgar enerjisiBu yıl 1,8 GW daha deniz üstü rüzgar enerjisi ihalesi yapılacak

Dört projenin 2030 yılına kadar devreye alınması planlanıyor. Bu projelerin zamanında teslim edilebilmesi için Almanya’nın, örneğin rüzgar türbinleri, temeller ve kurulum gemilerinin inşası için deniz üstü rüzgar enerjisi tedarik zincirini genişletmesi gerekiyor. Ayrıca şebekelere, limanlara ve nitelikli işçilere de yatırım yapılması gerekiyor.

Almanya bu yıl ayrıca merkezi olarak önceden geliştirilmiş 1,8 GW daha deniz üstü rüzgar enerjisi ihale edecek. Bu sahalar, çevresel koruma, nitelikli işgücüne katkı, rüzgar türbinlerinin üretimindeki karbon ayak izi, PPA sözleşmelerinin varlığı gibi fiyat odaklı olmayan kriterlere göre açık artırmaya çıkarılacak.

Almanya’nın deniz üstü rüzgar enerjisi projelerine olan yatırımı, çevresel açıdan da büyük bir kazanç sağlayacak. Deniz üstü rüzgar enerjisi, fosil yakıtlara dayalı enerji üretiminin yerini alarak karbon salınımını azaltacak ve iklim değişikliğiyle mücadeleye önemli bir katkı sağlayacak. Aynı zamanda, denizel biyolojik çeşitliliğin korunması ve çevre dostu balıkçılığın desteklenmesi gibi faydalar sağlayacak.

Almanya 2023 yılında bugünkü kurulu deniz üstü rüzgar enerjisi kapasitesinden daha fazla miktarda toplamda 8,8 GW deniz üstü rüzgar enerjisi ihale edecek. Bu adım, Almanya’nın temiz enerji hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir destek olacak.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse “Türkiye’nin 40 GW offshore rüzgar enerjisi potansiyeli var” başlıklı makalemizi de ziyaret ediniz.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.