Bu yıl 9’uncusu düzenlenen Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı’nda konuşan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2033’e kadar 23 milyon ton petrole eş değer ve 66.6 milyon tonluk bir karbon emisyonu azaltımı yapılacağını, bununla birlikte sanayiye dönüşümde devlet olarak destek vereceklerini söyledi.

Türkiye’nin enerji kaynakları açısından zengin bir ülke olmadığına dikkat çeken Bakan Albayrak, “Bu noktada stratejik vizyon ortaya koymamız gerekiyor. Enerji verimliliğini hayata geçirmeliyiz çünkü daha az maliyet ve daha yüksek verim almak istiyoruz. Türkiye açısından enerji tüketimimizin artması bir anlam ifade etmiyor. Enerji yoğunluğunun düşmesi lazım ki, enerji verimliliği konusunu üst seviyeye taşıyabilelim. Bu da tasarruftan bilinçli tüketime kadar olan bir süreci barındırıyor.

Arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa yaratmayı sacayağı olarak belirledik. Bu hususlar güçlü enerji politikası için gerekli. Sürdürülebilir kalkınma, yeşil büyüme ve uluslararası rekabeti uygularsak kazanım yaratmış oluruz. 2033’e kadar 23 milyon tona eş değer tasarruf ve 66.6 milyon ton karbon emisyonu azaltımı yapacağız.  Alternatif yatırım noktasında 4.2 milyar dolarlık bir santral yatırımından da tasarruf sağlayacağız” dedi.

2033’E KADAR 10 MİLYAR TL TASARRUF

Türkiye’nin toplam enerji tüketimi içinde sanayide yüzde 32, ulaştırmada yüzde 26 ve konutlarda yüzde 31 oranında enerji tüketimi olduğunu vurgulayan Albayrak, “Bu çerçevede 55 eylem planımız var. Burada sanayi, tarım, kamu bankaları ve özel sektöre büyük iş düşüyor. Konut dönüşümlerinde enerji konusunda ciddi bir potansiyel var ve burada farkındalık en az düzeyde. Burada 2023’e kadar 1 milyar dolar, 2023’ten sonra da 10 milyar dolarlık bir izolasyon tasarrufu var. Fatura tasarrufundan elde edilen gelirle bu izolasyonun taksitlerinin ödeneceği bir çalışma olması gerekiyor. Bununla alakalı finansal kurumlarımızla yakın çalışma içerisindeyiz.

Sanayi verimlilik dönüşümünde 2033’e kadar tasarruf potansiyelinin 10 milyar TL’yi bulacağını sözlerine ekleyen Albayrak, yatırımların geri dönüşünün 3-4 yıl içinde alınabileceğini belirtti. Albayrak, “Güçlü koordinasyon ile OSB, bankacılar, tedarik firmaları ve kamu arasında bir bağ kurulacak. Sanayide KGF’lere 10 milyar devlet olarak 10 milyar TL’yi bulan önemli bir destek ortaya koyacağız. Dönüşüm noktaları olarak elektrik motorları, vanalar, kazanlar, yalıtım ekipmanları ve ısı pompalarını içine alan bir model oluşturacağız” diye konuştu.

TARIMDA YENİLENEBİLİR PROJELER

Tarım ve ulaştırmada da adım atacaklarını sözlerine ekleyen Albayrak şöyle devam etti; “Tarımda 700 bin traktör 12 bin verimsiz çalışan biçerdöver var. 2023’e kadar traktörlerin yüzde 3’ünün biçerdöverlerin ise yüzde 18’ini dönüştürerek 74 milyon dolarlık tasarruf sağlayacağız. Tarımsal üretimde yenilenebilir enerji projeleri ile 13 milyon dolarlık tasarrufu da 2023’r kadar hayata geçireceğiz. 300 bin hektar alanda verimli sulama desteği ile 74 milyon dolarlık tasarrufu da yine 2023’e kadar yapacağız.

Ulaştırmada ise birincil enerji tüketiminin yüzde 25’i trafik yoğunluğunu azaltıcı önlemlere ayrılacak. Verimlilik potansiyeli kapsamında, su arzı, atık su toplama, katı atık toplama, toplu taşıma ve katı atık bertarafı için finansman desteği sağlanacak. Kamu binalarında 11 bin 76 lise, 758 yurt, 105 kamu üniversitesi, 865 hastane ve 39 bin idari binada yüzde 20 dönüşüm hedefi ile bina ömrü de dikkate alındığında 250 milyon dolarlık bir tasarruf mevcut”

Yaklaşık 7.5 milyon sokak aydınlatması olduğunu ve 2023’e kadar burada yüzde 30 oranında dönüşüm sağlanacağını aktaran Albayrak sokak aydınlatma maliyetinin 1,5 milyar TL olduğunu dile getirdi. Albayrak şöyle konuştu, “yıllık tasarruf asgari 180 milyon TL olacak, toplam dönüşüm ise 600 milyon TL’yi aşacak. Bu pazarın dönüşümü için YEKA benzeri bir model getireceğiz.”

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.