Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk, 9 elektrik dağıtım şirketi tarafından ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (ELDER) koordinasyonluğunda yürütülmekte olan Türkiye Akıllı Şebekeler 2023 Vizyon ve Strateji Belirleme Projesi’nin (TAŞ 2023) akıllı şebeke uygulamalarına geçiş noktasında bir yol haritası oluşturacağını vurguladı. Elder bülteninde yer alan habere göre Ertürk, akıllı şebeke kavramının son zamanlarda gündemi oldukça meşgul eden önemli konularından birisi olduğunun altını çizdi.
SÜREKLİ GELİŞE BİR KONU
EPDK Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk, “EPDK olarak enerji piyasasının düzenlenmesinden sorumlu bir kurum olmamız sebebiyle, akıllı şebekeler uzun süredir bizim de ilgi alanımıza girmiş bir konu. Özellikle son 3 yıldır bu konuda ciddi çalışmalarımız var. Bu çok ağır ve kapsamlı bir konu. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir yandan anlamak, bir yandan uygulamak şeklinde ilerlettiğimiz bir konu. Kapsamına tam olarak karar vermenin mümkün olmadığı, günden güne teknolojide ve uygulamada ortaya çıkan yeniliklerle birlikte sürekli gelişme arz eden bir konu. Uzun süredir gündemimizi meşgul etmekte ve etmeye devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.
“KAYNAK İSRAFINA DÜŞMEK İSTEMİYORUZ”
Ertürk, dünyadaki teknolojik değişim ve gelişmelerin, özellikle de bilgisayar teknolojisindeki gelişmelerin diğer alanlara entegre edilmesi ve haberleşme altyapılarının tüm sistemler ve tüm hizmet sektörleri için kullanılmasıyla birlikte akıllı şebeke kavramının enerji sektörüne, elektrik ve doğal gaz şebekelerine uyarlanmasının kaçınılmaz hale geldiğini ifade etti. Ertürk, “Biz burada şu 2 yanlışa düşmek istemiyoruz. Çok hızlı davranıp çok yüksek maliyetlerle, ciddi bir alt yapı çalışması yapmadan ve ciddi bir araştırma – geliştirme sürecini yaşamadan hızlı bir geçişin ülkemizde bir kaynak israfına, lüzumsuz maliyet oluşumuna yol açmasını istemiyoruz. Ama aynı şekilde bu teknolojinin nimetlerinden faydalanmayı geciktirip buradan üretmemiz mümkün olan verimlilikleri üretmemiş duruma da düşmek istemiyoruz” diye konuştu.

TAŞ 2023 PROJESİ
Akıllı şebekelere yönelik çalışmalara 3 yıl önce başladıklarını kaydeden Ertürk, dağıtım ve sayaç şirketlerinin yanı sıra ve ekipman ve danışmanlık sağlayan şirketlerle birlikte kamudan konunun tarafı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile informal bir komisyon oluşturulduğunu söyledi. Bu komisyonun akıllı şebekeler konusunu görüştüğünü dile getiren Ertürk, şunları söyledi: “Bu çalışma daha sonra bir projeye dönüştü. TAŞ 2023 dediğimiz proje, akıllı şebeke kavramının kapsamının ortaya konulması, teknolojinin ortaya konulması ve bu kapsamda bir yol haritası hazırlanması amacıyla 9 elektrik dağıtım şirketimizin geliştirdiği bir proje. TAŞ 2023 kapsamında yapılacak çalışmalardan esinlenerek, yine ortak aklı hayata geçirerek ve konunun tüm paydaşlarıyla birlikte hareket ederek kendi üzerimize düşen sorumluluk olan yol haritasının bir mevzuat kapsamında ortaya konulması sorumluluğunu yerine getireceğiz.”

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.