AB milletvekilleri elektrik piyasası düzenlemesi yenilenebilir enerji üreticileri

Avrupa Birliği (AB) milletvekilleri, elektrik piyasasında acil fiyat tavanı belirlemeyerek yenilenebilir enerji üreticilerine bir rahatlama sağladı. Bu acil önlemin, sektöre yapılan yatırımları engelleyebileceğinden korkuluyordu.

Avrupa Birliği’nin endüstri komitesindeki milletvekilleri, Avrupa Komisyonu’nun gelecek yıl hazirana kadar geçici rahatlama sağlayacak seçenekler için olası çözümleri içeren düzenleme taslaklarını talep etti. Tam olarak içeriği belli olmamakla birlikte, böyle bir düzenleme genellikle kriz dönemlerinde geçici bir fiyat tavanı oluşturulmasını içeriyor.

Bu karar, acil gelir tavanının yenilenebilir enerji üreticilerini zorlayacağını belirten güneş ve rüzgar enerjisi üreticilerine biraz rahatlama sağlayacak. AB’nin iklim ve emisyon azaltma hedeflerine ulaşabilmek için yenilenebilir enerji projelerine büyük miktarda finansman gerekiyor. Gelir tavanı, Avrupa’nın elektrik piyasasının yeniden düzenlenmesi önerisinin bir parçası.

Müzakerelerde AB üye ülkeleri arasında anlaşma sağlanamadı

Avrupa Birliği milletvekilleri, genel kurulda daha fazla düzenleme önerisini atlayarak, anlaşmanın son şekli üzerinde Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesiyle müzakerelere girmeyi oy birliğiyle kabul ettiler. Ülkeler şu anda kendi pozisyonları üzerinde görüşmelerde bir sonuç alamamış durumdalar, ancak var olan ortalama fiyatların altında elektrik sağlamaya hazır üreticilerin gönüllü bir gelir tavanı planlarını destekliyorlar.

Avrupa Parlamentosu’ndaki görüşmeleri yöneten İspanyol sosyalist milletvekili Nicolas Casares, Rusya’nın Ukrayna’yı istilasının neden olduğu enerji krizini takiben geçen yıl uygulanan bir acil önlemi yansıtan bir fiyat tavanı talep etmeye çalışmıştı. Ancak, parlamentodaki diğer siyasi gruplardan yeterli destek bulamadı.

AB milletvekilleri elektrik piyasası düzenlemesi yenilenebilir enerji üreticileriBu kararla yenilenebilir enerji üreticileri için bir rahatlama sağlanıyor

Yenilenebilir enerji üreticileri, acil gelir tavanının yatırımlarını engelleyeceğini ifade ediyorlar. AB’nin iklim ve emisyon azaltma hedeflerine ulaşabilmek için büyük miktarda finansmana ihtiyaç duyan yenilenebilir enerji sektörü için bu karar biraz rahatlama sağlayacak. Avrupa’nın elektrik piyasasının yeniden düzenlenmesi önerisi kapsamında gelir tavanı yer alacak ama bu düzenlemenin acil şekilde gerçekleşmeyeceği görülüyor.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse “AB, tartışmalı enerji şartından yeşil dönüşüm için çıkıyor” başlıklı makalemizi de ziyaret ediniz.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.