AB Enerji Şartından Ayrılıyor

AB, uluslararası iklim hedefleriyle çeliştiğini ve fosil yakıt şirketlerine büyük ölçekli yasal taleplerde bulunma imkanı sunduğunu savunan bir grup ülkenin ardından tartışmalı Enerji Şartı’ndan çıkma kararı alacak.

AB’ye yakın kaynaklar, üye ülkelerin endişeleri doğrultusunda komisyonun bu hafta içinde 27 ülkenin tamamını anlaşmadan çekileceğini duyuracağını belirtti. Üye devletler, enerji şirketlerinin yeşil dönüşümü yavaşlatmak için hükümetlere karşı kullanılabileceği konusunda görüş bildirdi.

İtalya, 2015 yılında anlaşmadan ayrılmıştı, Fransa, Hollanda, Polonya, İspanya ve Belçika ise birlik içinde bir çıkış yapılmasını talep ediyordu. AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu daha önce anlaşmanın modernize edilmiş bir versiyonunu desteklemiş ve AB içi anlaşmazlıklara son verecek ve yatırımları koruyan “sunset maddesi”nin kısaltılmasını önermişti.

Bloomberg’in bir AB Komisyonu sözcüsünden aldığı yoruma göre, “Mevcut, modernize edilmemiş Enerji Şartı’na taraf olarak kalmak AB, üye devletler ve Euratom için bir seçenek değil”. Komisyon sözcüsü ayrıca, “Anlaşma, AB’nin yatırım politikası ve hukukuyla ve enerji ve iklim hedefleriyle uyumlu değildir” şeklinde açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalar, AB’nin anlaşmadan çekilme kararını destekler niteliktedir.

AB Enerji Şartından Ayrılıyor Yeşil Dönüşüm

Enerji şartı bu haliyle “Yeşil Dönüşümü” yavaşlatabilir

AB’ye yakın kaynaklara göre, komisyon, üye devletlerin endişelerini takiben 27 ülkeden oluşan birliği anlaşmadan çekileceğini yakında duyuracak. Üye devletler, enerji şirketlerinin yeşil dönüşümü yavaşlatmak için hükümetlere karşı kullanabileceği konusunda görüş bildirdi.

2015 yılında İtalya’nın anlaşmadan ayrılmasının ardından Fransa, Hollanda, Polonya, İspanya ve Belçika, birliğin birlikte çıkmasını talep etti. AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu daha önce anlaşmanın modernize edilmiş bir versiyonunu destekliyordu. Bu versiyon, AB içindeki anlaşmazlıklara son verilmesini ve yatırımları koruyan “sunset maddesi”nin kısaltılmasını öngörüyordu.

Enerji şartı anlaşması

Enerji Şartı Antlaşması, uluslararası bir enerji hukuku antlaşmasıdır. Bu antlaşma, enerji yatırımlarının korunması, enerji ticaretinin teşvik edilmesi ve enerji kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının teşvik edilmesi amacıyla 1994 yılında imzalanmıştır.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.