Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY, 48. Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi (RECAI) sonuçlarını açıkladı. Endekste, Mayıs 2016’da gelişmekte olan piyasaların gerisine düşen Avrupa ülkelerinin yeniden ivme kazandığı görülüyor. 40 ülkenin yenilenebilir enerji yatırımları bakımından sıralandığı endekste Fransa, önümüzdeki üç yıllık dönemde 3 GW’lik yeni güneş enerjisi kapasitesi oluşturmaya yönelik planı ile bir basamak yükselerek 7. sıraya yükseldi. Ayrıca ülkede güneş paneli üretimini gerçekleştirecek bir fabrikanın inşası da devam ediyor. Endekste Belçika 18, İsveç 20, İrlanda 30, Norveç 32 ve Finlandiya 35. sıraya yükselirken, ABD 1, Çin 2, Hindistan 3, Şili 4 ve Almanya ise 5. sıradaki yerlerini koruyor. Norveç ile Almanya arasında inşa edilecek 2,3 milyar dolarlık deniz altı tünel ile ilgili çalışmalar, iki ülke arasında yeni bir hidro-rüzgâr tesisi kurulması fırsatı sunuyor.

BİRLEŞİK KRALLIK GERİLİYOR
Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alan Birleşik Krallık, Avrupa ülkelerinin yenilebilir enerji yatırımlarında gösterdiği yükselişin aksi yönde ilerliyor. Ülke, endekste 14. sıraya gerileyerek şimdiye kadarki en düşük seviyesine indi. Birleşik Krallık Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın dağılması ve Hinkley Point C nükleer santraline onay verilmesi, ülkenin yatırımcı gözünde çekiciliğini kaybetmesine neden oldu.

PARİS ANTLAŞMASI ETKİLEDİ
EY Türkiye Enerji ve Altyapı Sektör Lideri Ethem Kutucular, “Kasım 2016’da yürürlüğe giren Paris Antlaşması’nın iklim değişikliğine direkt etki eden, enerji sektöründe değişimi sağlayıcı bir rolü bulunuyor. Petrol ve gaza yapılan yatırımların azaldığı, temiz enerjinin en önemli unsurlarından yenilebilir enerji yatırımlarının ise arttığı bir döneme girdik. Dünyanın enerji ihtiyacı artmaya devam ederken enerji sektörü bu artışı yenilenebilir enerji yatırımlarına ciddi bir hız vererek sektörün profilini değiştiriyor” değerlendirmesini yaptı.

2016’NIN İLK 7 AYINDA 48.2 MİLYAR DOLARLIK TAHVİL SATILDI
Endekse göre; Temmuz 2016 itibarıyla küresel olarak 48,2 milyar dolarlık yeşil tahvil satışı gerçekleşti. 2015 yılında 41,8 milyar dolarlık yeşil tahvil satışı yapılırken, 2014 yılında bu rakam 36,6 milyar dolar seviyesindeydi. Verilere göre; yeşil tahvil piyasasının başlangıcı olan 2007 yılından bu yana satılan yeşil tahvil ile elde edilen 95,6 milyar dolar (toplam ihracın %65’i) yenilenebilir enerji projelerine aktarıldı. 2007’den buyana yapılan toplam küresel yeşil tahvil ihracının 54,9 milyar dolarlık bölümü Avrupa’da gerçekleşti. Avrupa’yı 19,8 milyar dolar ile Kuzey Amerika ve 4,5 milyar dolar ile Asya takip ediyor.

 

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.