Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin yenilenebilir enerji teknolojilerinde önde gelen ülkelerden biri haline geldiğini belirterek, “Güneş enerji sistemlerinde yüzde 75, rüzgar ve biyokütlede yüzde 65, jeotermalde yüzde 55 yerli teknolojiye sahip bir ülke konumuna geldik” dedi.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ve Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle Eskişehir’de düzenlenen İç Anadolu Kariyer Fuarı (İKAF) açılışında konuştu.

Bakan Dönmez şunları söyledi: “Daha önce rüzgar, güneş, hidrolik, su, jeotermal gibi kaynaklar bizimdi. Herhangi bir bedel ödemiyorsunuz rüzgar ve güneş için. Ancak güneşi, suyu, rüzgarı elektriğe çevirecek teknolojileri yurt dışından ithal ediyorduk. Şimdi akımı tersine çevirdik. Bakın güneşte yani güneş enerji sistemlerinde yüzde 75’i, rüzgar ve biyokütlede yüzde 60-65’leri, jeotermalde yüzde 55’ler oranında yerli teknolojiye sahip bir ülke konumuna geldik.

İki gün önce Avrupa’nın en büyük tek parçalı güneş enerji santralini açtık. Santralde kullanılan 3 milyondan fazla panel Türkiye’de üretildi. Ankara’da büyük bir AR-GE merkezi de var. Artık güneş panellerini burada üretiyoruz. Güneş panelleri üretiminde dünyada 3. sıraya geldik. 1. sırada Çin, 2. Vietnam, 3. sırada Türkiye var. Sadece kendi ülkemizde kullandığımız panelleri değil, Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Orta Asya gibi hatta Amerika’ya kadar ihraç yapabiliyoruz.”

“Rüzgar türbin kanadı ihracatı yapıyoruz”

Bakan Dönmez, rüzgar santrallerine de değinerek, “Bugün rüzgar enerjisinde kullanılan kule, jeneratör, hız dönüştürücüleri, bağlantı elemanları gibi kritik parçalar yine Türkiye’de üretiliyor. Kanat ihraç ediyoruz. Özellikle İzmir bölgesine çok ciddi bir kanat üretimi söz konusu. Tabii o türbinler böyle uzaktan gözüktüğü gibi değil. Yani kanadın bir uzunluğu 100 metreyi geçiyor. Bir futbol sahasını düşünün. İki kanat, iki futbol sahası. Süpürdüğü alan iki futbol sahası büyüklüğünde bir alanı süpürüyor, bir turda.” ifadelerine yer verdi.

Dönmez, enerjide ciddi bir yerli teknoloji dönüşümü olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Tüm Türkiye’yi göz önüne alırsanız, son zamanlarda savunmadaki, sağlıktaki, iletişimdeki, uzay çalışmalarındaki sanayinin diğer alanları, teknolojik gelişmelerin artık tesadüf olmadığını daha iyi görüyorsunuz, görebilirsiniz. Dünyayı artık dev şirketler değil, teknolojiler yönetiyor. Buraya odaklanmamız lazım.

Türkiye’de de artık yavaş yavaş teknoloji birikimi oluşmaya başladı. Bunun üzerine koyacak, bunun üzerine ileri götürecek olan da hiç şüphesiz sizlersiniz. Bizler de sizlerin önünü açmakla, sizlere yol göstermekle sorumluyuz. Şuna bütün kalbimle inanıyorum.

“Petrolün stratejik ağırlığı azalacak”

Gelecekte üreteceğiniz teknolojiyle dünyaya meydan okuyacaksınız. Hakikaten buna inanıyorum. Geçtiğimiz yüzyıla enerji kaynakları, petrol yön verdi. Birçok savaşlar yapıldı. Bu yüzyılda petrolün stratejik ağırlığı azalacak. Teknoloji ön plana çıkıyor, bunun farkındayız. Bugünden kimsenin öngörmediği kritik mineraller konusu var. Dünyada çok fazla yok. Olan ülkeler şanslı. O ülkelerden biri de Türkiye. Periyodik cetvele baktığınızda 17 kritik element var. Bunların 10-12’si de Beylikova sahasında var.”

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal’ın da konuşma yaptığı fuarın açılışına, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar, İl Jandarma Alay Komutan Albay Ercan Atasoy, AK Parti İl Başkanı Süleyman Reyhan, Anadolu Üniversitesinin paydaş üniversitelerin rektörleri, AK Parti Eskişehir milletvekili adayları ve diğer ilgililer katıldı.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.