sürdürülebilir fon ve tahviller

Türkiye’de etki yatırımı modelinin gelişmesini ve etki yatırımı eko sisteminin oluşturulmasını sağlamak amacıyla kurulan Etki Yatırımı Danışma Kurulu’nun (EYDK) “Birlikten Kuvvet Doğar” temalı konferansı düzenledi.

Konferansta konuşan YASED Genel Sekreteri Serkan Valandova burada yaptığı konuşmada önümüzdeki dönemde sürdürülebilir fon ve tahvillerin küresel finans piyasasındaki paylarının giderek artacağını belirtti. Valandova, Türkiye’nin bu piyasadan alacağı payı maksimize etmek için çok sayıda kurum ve kuruluşun ortak bir gündem etrafında hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

YASED Genel Sekreteri Serkan Valandova
YASED Genel Sekreteri Serkan Valandova

Valdanova, YASED olarak her biri sektörünün küresel düzeyde önde gelen firmaları olan üyelerinin Türkiye ekonomisine olan katkısını yakından takip ettiklerini belirtti. YASED üyelerinin toplam yatırımlar, istihdam, ihracat, Ar-Ge altyapısı üzerinde ciddi katkıları olduğunu kaydeden Valandova, “Ancak etkimizin bununla sınırlı olmadığını da biliyoruz. Doğrudan istihdamın yanında sektörlerde uçtan uca yarattığımız dolaylı istihdam ve birçok sektörde yaratılan pozitif dışsallıklar sağlıyoruz.

Tedarik zincirlerimiz aracılığıyla sektörlerin tüm eko sistemine aktardığımız know-how, kurumsal çalışma yaklaşımları ve standartlar getiriyoruz. Çevreye duyarlı teknoloji ve üretim süreçlerinin kullanıma alınmasını sağlıyoruz. Kobilerin, sanayi bölgelerinin, yerleşimlerin ülkeye ve dünyaya bağlanmasına yardımcı oluyoruz. Gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projeleri ile gündem yaratma ve kırılgan kesimlerin desteklenmesine katkı sağlama gibi birçok olumlu etkimiz var. Biz bu etkileri daha sistemli ve kantitatif bir şekilde izlemek, etkiyi en üst düzeye çıkaracak ve işbirlikleri için görünür kılacak şekilde kapasite geliştirmeyi düşündük” dedi.

“SKA’lar hakkında farkındalık       yaratmayı hedefliyoruz”

Etki Yatırımı Danışma Kurulu “Birlikten Kuvvet Doğar” konferansı

Yakın bir dönemde hayata geçirdikleri Sürdürülebilir Kalkınma Platformu ile çevresel sürdürülebilirlik başta olmak üzere Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar) hakkında farkındalığın artırılması ve YASED üyelerinin iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması için çaba harcadıklarını kaydeden Valandova, şöyle devam etti: “Dolayısıyla çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim prensiplerini esas alan ve SKA’ların hayata geçirilmesinde finansal bir katalizör görevi ifa eden etki yatırımı, YASED için de öncelikli bir konu.

Bu yıl içerisinde resmen kurulan EYDK’nın kuruluş sürecine katkı veren ve bünyesinde temsil edilen kurumlardan biri olmaktan da memnuniyet duyuyoruz. 2015’ten bu yana küresel etki yatırımı yapılan varlıkların hacminin çok yüksek oranlarda gelişim gösterdiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde sürdürülebilir fon ve tahvillerin küresel finans piyasasındaki payları giderek artacak. Türkiye’nin de bu piyasadan alacağı payı maksimize etmek için çok sayıda kurum ve kuruluşun ortak bir gündem etrafında hareket etmesi gerekli.”

Valandova son olarak, etki yatırımı eko sisteminin politika çerçevesi ile uygulama araçlarının eş zamanlı olarak geliştiğini, iki alan arasındaki uyum ve koordinasyonun sağlanmasında EYDK’nın önemli bir rol üstlenebileceğini ifade etti.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.