Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) ve ASPİLSAN işbirliğinde YEGM yerleşkesi içerisine kurulumu yapılan 76 kWh’lik Lityum-İyon bataryalı Enerji Depolama Sisteminin (EDS) belirli bir yük üzerindeki elektriksel davranışlarının bir (1) yıl süre ile izlenmesi ve değerlendirilmesi hedefleniyor.

Henüz ülkemiz elektrik şebekesi içerisinde kullanılmayan yüksek güç ve enerji yoğunluğuna sahip enerji depolama sistemlerinin şebeke davranışlarının anlaşılabilmesi için oluşturulan bu mikro pilot çalışmanın çıktılarının ve elde edilecek bilgi kazanımının ülkemizde yürütülecek çalışmalarına öncülük edeceği düşünülüyor.

Li-Ion Batarya Depolama Sistemi, şebeke enerjisi ve inşası devam eden GES santralinden gelecek enerjiyi depolayarak, kampüs içi aydınlatma armatürleri ile nizamiye binasının elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak biçimde tasarlandı.

10 İNÇLİK KONTEYNER İÇERİSİNDE

10 inçlik konteyner içerisine yerleştirilen sistem, 60 dk-120 dk deşarj kapasiteli, 60 dk – 600dk şarj süresine sahip olup %95 ve üzeri şarj/deşarj verimliliğine sahiptir. Entegre edilecek olan ekipmanlar ile birlikte gerçek zamanlı durum takibi yapılabilecek olan sistem, uzaktan izleme özelliğine de sahip.

YEGM Koordinasyonunda Aspilsan tarafından Yerli BMS (Batarya Yönetim Sistemi) geliştirilmesi başlamış olup, kısa bir süre içerisinde yerli BMS ile 76kWh’lık batarya entegre olacak.

Ayrıca kampüste Akış Depolama Sistemlerinin testleri Vanadyum Redox örneği ile inceleniyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.