Türk Telekom (IST: TTKOM), Sivas Zara’daki 128 MWp kapasiteli GES’in üretimde olduğunu, ZTE ile C+L bant optik testlerini ve nubia ile 5G cihaz iş birliğini Mobil Dünya Kongresi kapsamında yeniden gündeme taşıdı. Duyurular sürdürülebilirlik ve şebeke verimliliği başlıklarını öne çıkarıyor.
Sivas Zara GES: 128 MWp ilk faz 2025’ten bu yana operasyonda
Sivas Zara’daki 128 MWp tesis, Türk Telekom’un 530 MWp’lik programının ilk fazı olarak üretimde.
Türk Telekom’un Sivas Zara’da kurduğu 128 MWp kapasiteli güneş enerjisi santralinin ilk fazı 2025 son çeyreğinde üretime geçmişti. Söz konusu yatırım, Sivas, Malatya ve Ağrı’yı kapsayan toplam 530 MWp’lik GES programının parçası olarak konumlanıyor.
Şirketin paylaştığı çerçeveye göre program tamamlandığında elektrik ihtiyacının yaklaşık %65’inin yenilenebilir kaynaklardan karşılanması, yıllık yaklaşık 800 GWh üretim ve yaklaşık 350 bin ton CO₂e emisyon azaltımı hedefleniyor. Sivas Zara sahasının yıllık yaklaşık 200 GWh üretim potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor.
“Aktif olarak enerji üretmeye başlayan GES projemiz, sürdürülebilirlik yaklaşımımızın somut bir örneğidir.”
Türk Telekom CEO’su Ebubekir Şahin
C+L bant optik sistem: 1,6 Tbps kapasite ve enerji verimliliği vurgusu
Türk Telekom ile ZTE tarafından İstanbul kıtalararası canlı trafik hattında gerçekleştirilen C ve L bant entegre optik sistem testinde 1,6 Tbps kapasiteli çözüm kullanıldı. Test ilk olarak 2025’te duyurulmuştu; şirket son açıklamasında iş birliğini Mobil Dünya Kongresi kapsamında yeniden gündeme taşıdı.
Açıklamalara göre çözüm, mevcut fiber altyapı korunarak merkezi yönetim sistemi üzerinden kapasite artışı sağlıyor. Şebekede fiziksel değişiklik yapılmadan gerçekleştirilen bu modelin, veri başına enerji tüketiminde yaklaşık %25 verimlilik avantajı sunduğu ifade ediliyor.
nubia ile 5G uyumlu cihaz iş birliği ve 1 Nisan 2026 takvimi

Türk Telekom, Türkiye’de 1 Nisan 2026’da başlaması planlanan 5G dönemi öncesinde, kullanıcıların 5G uyumlu akıllı telefonlara erişimini kolaylaştırmak amacıyla nubia ile iş birliğine gittiğini duyurdu. Duyuru, Barselona’daki Mobil Dünya Kongresi kapsamında paylaşıldı.
Şirket, 5G’ye geçişte cihaz uyumluluğunun abone deneyimi açısından kritik olduğunu vurguluyor.
Yeşil ekonomi ve borsa odağı: OPEX ve Scope 2 etkisi
Türk Telekom’un yenilenebilir enerji yatırımları, elektrik maliyetleri üzerinde uzun vadeli OPEX etkisi ve Scope 2 emisyonlarının azaltımı açısından izleniyor. 530 MWp’lik toplam programın devreye girmesi halinde şirketin enerji maliyet yapısında daha öngörülebilir bir profil oluşması bekleniyor.
Telekom sektöründe benzer adımların arttığı görülüyor. Türk Telekom’un merkezi ve yüksek ölçekli GES yatırımı, dağıtık kurulum modelini tercih eden diğer operatörlerden ölçek bakımından ayrışıyor.
İlgili haberler
- Türk Telekom elektrik ihtiyacının yarısını güneşten üretecek
- Türk Telekom’dan Sivas Zara’da GES yatırımı
- YEO Teknoloji 100 milyon dolarlık 160 MWp GES anlaşması


















