2023 yılının Mart ayında üretim bantından çıkması beklenen TOGG C-SUV modelinin yerlilik oranının %50 üstünde olması bekleniyor. Ardından üretime geçilecek TOGG  B-SUV ve C-MPV modellerinde yerlilik oranının artacağı belirtiliyor.

TOGGİlk üç yıllık planlamada TOGG, 2026’da yüzde 68’lik bir yerlilik oranına kavuşacak. TOGG ve Çinli ortağı Farasis’in, %50 ortaklıkla kurdukları amacı elektrikli araçlar için batarya sistemleri üretmek olan Siro Energy şirketinin gerçekleştireceği üretim yerlilik oranındaki artışı önemli ölçüde etkileyecek. Gemlikte, TOGG fabrikasının yanına kurulmakta olan Siro Energy’nin (Silk Road Temiz Enerji Çözümleri) yerli üretim lityum pil tesisi 2023 yılına yetiştirilmeye çalışılıyor. Tesis tam üretime başladığında 15 GWh’lik elektrikli araçlar için batarya üretecek.

Fikri haklar ve sınai mülkiyet açısından %100 yerli

İlk piyasaya çıkacak TOGG C-SUV modelinin yerlilik oranları hali hazırda Türkiye üretilen içten yanmalı motorlu rakiplerine göre TOGG yerlilik oranıdüşük olarak gözükmekte. Fakat fikri haklar ve sınai mülkiyet açısından TOGG yüzde yüz yerli ve avantajlı. Türkiye üretilen otomobillerin yerlilik oranlarına bakmak gerekirse Hyundai yüzde 51-66 modelle göre değişen bir oranda yerli olarak üretilmekte. Yerlilik oranı ile Hyundai’yi Fiat yüzde 51-58 yerlilik oranı ile takip etmekte. Toyota yüzde 42 – 55 ve Renault yüzde 41 – 51 modellere göre değişen yerlilik oranları ile üretim yapmaktalar.

 

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.