Tarım 4.0

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve Eyüpsultan Belediyesi işbirliğiyle Eyüpsultan’da hayata geçirilen Tarım 4.0 Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyetlerine devam ediyor.

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, yaptığı açıklamada, İstanbul’un daha çok ticaret, sanayi, turizm ve kültür faaliyetleri ile öne çıkan bir şehir olduğunu, buna karşın şehrin çeperlerinde azımsanmayacak düzeyde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürüldüğünü söyledi.

Hedef dijitalleşme

Mandacılıkta İstanbul’un ikinci sırada olduğunu aktaran Tüzgen, ciddi miktarda ayçiçeği, fındık ve buğday üretimi yapıldığını bildirdi. Tüzgen, Tarım 4.0 projesiyle tarım teknolojilerinin İstanbul’da gelişiminin desteklenmesini hedeflediklerini vurgulayarak, “Tarımda dijitalleşmenin artırılmasını hedefliyoruz. Dünyada yükselen bir trend olan topraksız tarım faaliyetlerinin çoğalmasını istiyoruz. Proje kapsamında bir eğitim merkezi kuruldu. Hem girişimcilere hem de tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçilerimize eğitim verilecek. Çiftçiler modern tarımın verimli bir biçimde yapılmasına ilişkin mentorluk hizmeti alacak. Girişimciler ile de yatırım sermaye fonlarının yöneticileri bir araya getirilecek. Girişimcilerin yatırımlarının nihai hedefe ulaşması kolaylaşacak” şeklinde konuştu.

Tarımın günlük hayatın bir parçası olduğunu ifade eden Tüzgen, “Şehir kültürü ile yetişen bazı çocuklar meyve-sebzenin fabrikalarda üretildiğini zannediyor. Halbuki tarım günlük aktivitelerimizin içine girebilir. Balkonumuzda, terasımızda, bahçemizde mikro tarım uygulamaları yapabiliriz” dedi.

5 serada pratik yapılıyor

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken tarımda inovasyonu yakalamak için bu projenin paydaşı olduklarını belirterek, “5 seramız var. Merkezimizde susuz tarım, topraksız tarım ile ilgili eğitimler veriyoruz” dedi.

Kalkınma Ajansı’nın desteklediği projelerin bitim süresi sonrası belediye tarafından devam ettirildiğini aktaran Köken, şunları kaydetti: “Proje ağustosta bittiğinde biz burada üretime devam edeceğiz. Merkezimizde faaliyetler sürecek. Tarım konusunda eğitimleri çok önemsiyoruz. Ben okullarda da tarım dersi verilmesi taraftarıyım. Hedefimiz, bu merkez aracılığıyla üretilen ürünlerin satıldığı bir merkezi ileride Eyüp’te faaliyete geçirmek. Çocuklarımızın sebze-meyveyi ellemelerini, toprakla temas etmelerini önemsiyoruz.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.