yenilenebilir enerji sektöründe Suriyeli istihdamı

“Yenilenebilir Enerji Sektöründe Suriyeliler ve Ev Sahibi Topluluklar için İstihdam Edilebilirliğin Artırılması Projesi” kapsamında Türkiye’nin 5 ilinde açılan yenilenebilir enerji laboratuvarlarıyla en az 500 Suriyeli ve ev sahibi topluluk üyesinin iş imkanlarına erişiminin artırılması hedefleniyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen proje kapsamındaki laboratuvarlar için seçilen Konya, Bursa, Kocaeli, Mersin ve Hatay, yüksek yenilenebilir enerji potansiyelinin yanında Suriyeli nüfusun yoğun olarak yaşadığı yerler olarak dikkati çekiyor.

Kore Cumhuriyeti, projeyi 2,2 milyon dolarla finanse ederken, 2019 ve 2020 yılları için ayrılan 1,7 milyon dolar tutarındaki kaynağa ek olarak 2022’de faaliyetlerin daha fazla il ve kişiye ulaştırılması için 500 bin dolar tutarında ek kaynak sağlandı.

Eğitimler Mart 2022’de tamamlanacak

Yenilenebilir Enerji Sektöründe Suriyeliler ve Ev Sahibi Topluluklar için İstihdam Edilebilirliğin Artırılması Projesi
Yenilenebilir Enerji Sektöründe Suriyeliler ve Ev Sahibi Topluluklar için İstihdam Edilebilirliğin Artırılması Projesi

Laboratuvarlar, güneş ve rüzgar enerjisi sistemlerinin üretimi, kurulumu ve bakımı konusunda program için özel olarak tasarlanmış eğitimi içeren 247 saatlik yeni bir müfredat sunacak. Dörtte biri kadın olmak üzere en az 500 Suriyeli ve Türk ev sahibine sunulacak eğitimlerin Mart 2022’ye kadar tamamlaması bekleniyor. Eğitimlerini tamamlayan kursiyerlere, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından kurs bitirme sertifikası verilecek.

Söz konusu yenilenebilir enerji laboratuvarları, teorik eğitimi uygulamalı eğitim ile birleştiriyor. Güneş panelleri, rüzgar türbinleri, otomasyon sistemleri, elektrik ve elektronik altyapısı, iş sağlığı ve güvenliği ekipmanları gibi son teknoloji ekipmanlarla donatılan laboratuvarlar, aynı zamanda yerel üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum için araştırma ve geliştirme kaynakları olarak hizmet verecek.

75 milyon dolar bütçeli program

Hatay’ın İskenderun ilçesinde açılan yenilenebilir enerji laboratuvarı, ilçede ikamet eden Suriyeliler de dahil olmak üzere, yetişkinlere yönelik çok çeşitli teknik ve mesleki eğitim veren ve İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan İskenderun Halk Eğitimi Merkezi’nin tesislerinde yer alıyor.

Yenilenebilir enerji sektöründeki mesleki ve teknik eğitimler, Suriyeliler ve ev sahibi toplulukların geçim kaynaklarını iyileştirmeye, kamu hizmetlerinin ulaştırılmasını desteklemeye ve sosyal uyumu teşvik etmeye odaklanan 75 milyon dolar bütçeli UNDP programının bir bileşeni olma özelliğini taşıyor.

“Kendi başlarına ayakta kalma imkanı tanıyacak”

Yenilenebilir enerji laboratuvarları

Öte yandan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, İskenderun’daki laboratuvarın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin hem kamu hizmetleri ve insani yardım konusunda hem de kalkınma alanında sığınmacılara gösterdiği cömertliği UNDP olarak her zaman takdir ettiklerini belirterek, “Bu anlamda Türkiye, tüm dünyada önemli bir örnek teşkil ediyor.” dedi.

Vinton, Hatay’da açılan merkezin iki önemli amaca hizmet ettiğini ifade ederek, “Birincisi, hem iyi bir işin kapılarını açacak eğitim ve yetenekleri kazandırma imkanı sağlayacak. İkincisi, hem Suriyeli hem de ev sahibi topluluklara kendi başına ayakta kalma imkanı tanıyacak.” diye konuştu.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.