man drawing schedule of business growth

Hükümetlerin ekonomik büyüme potansiyellerini geliştirmek adına ülkelerin çeşitli alanlarda verimliliklerini ölçen KPMG’nin “Sürdürülebilir Büyüme Endeksi” açıklandı. 181 ülkenin incelendiği araştırmada ilk 10 basamağın sekizinde Batı Avrupa ülkeleri yer aldı. Türkiye ise verimlilik potansiyeli değerlendirmesinde 5 sıra yükselerek 58’inci oldu.

BEŞ FARKLI BAŞLIKTA DEĞERLENDİRME YAPILDI
Sürdürülebilir Büyüme Endeksi’nde ülkeler; makroekonomik istikrar, ekenomik esneklik, altyapı kalitesi, insan sermayesi ve kamu kuruluşlarının gücü başlıkları altında değerlendirildi. Eğitim ve teknolojinin de incelendiği değerlendirme sonucu oluşturulan endekste Batı Avrupa ülkeleri listenin zirvesini paylaştı. İlk 10 basamağın sekizinde Batı Avrupa ülkeleri yer alırken Avrupa dışından sadece Singapur ve Hong Kong ilk 10’a girdi. Almanya 12’nci, Birleşik Krallık 13’üncü, Kanada 14’üncü sırada. Amerika Birleşik Devletleri değerlendirmede 24’üncü basamakta yer alabildi. Türkiye ise 2015 yılı sonuçlarına göre 5 sıra yükselerek 58’inci oldu. Makroekonomik istikrarda 7.1’le yüksek sayılabilecek bir puanla değerlendirilen Türkiye, toplam döviz rezervleri ve dış ticaret sonuçlarının göz önüne alındığı ekonomik esneklik başlığında 2.4 puan aldı. Türkiye altyapı kalitesi başlığında 4.5, insan sermayesinde 5.3, kamu kuruluşlarının gücü başlığında ise 5.0 puan aldı.

BÜYÜME ENDEKSİ’İNDE ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR
-Son 10 yıldaki tabloya bakıldığında ülkelerin potansiyelinin yükselmesi ve verimlilik sağlanmasında eğitim kilit rol oynuyor. Eğitim sistemlerini değiştiren Fransa ile Hong Kong’un yaptığı atılım, bu başlığın önemini kanıtlıyor.
-Kamu kurumlarının gücü ülkelerin verimlilik potansiyelini yakından ilgilendiriyor. Hükümet etkinliği, yargı sisteminin gücü ve politika yapısı şeffaf olan Birleşik Krallık kamu kurumlarının gücüyle üst sıralarda kaldı.
-İsviçre, ekonomik büyüklüğüne göre ticaret hacmiyle son 10 yılın en iyileri arasına girmeyi başardı. İsviçre 2016 yılını zirvede tamamladı.
-İtalya, 2006 ve 2016 yılları arasında artan ulaşım ve eğitim kalitesiyle yükselişe geçti. Ancak kamu kuruluşlarında iyileşme görülmemesi ile makroekonomik istikrarın azalması son 5 yılda İtalya’yı durgunluğa itti.
-Çin son 10 yılda istikrarlı bir gelişim gösterse de ulaştırma altyapısı ile teknolojiye hazır olma konularında Japonya ve Güney Kore gibi Asya ülkelerinin gerisinde kalmaktan kurtulamadı.
-Afrika kıtası, diğer bölgelere göre daha tutarlı bir çizgi belirledi. Bu tabloda Afrika ülkelerinin son 10 yılda altyapı iyileştirmelerinde sergilediği olumlu eğilim başrolü oynadı.

TRUMP’IN AMERİKA’YA ETKİSİ ORTA VADEDE
KPMG’nin hazırladığı Sürdürülebilir Büyüme Endeksi’nde ABD de mercek altına alındı. İyi altyapı ve beşeri sermayeyle son 10 yılda genel bir iyileşme gösteren Amerika’da Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasının orta vadede etkilerini göstereceğine dikkat çekiliyor. ABD’de Trump’ın sözünü ettiği vergi indirimi yürürlüğe girerse mali gelirler azalarak bütçe ve devlet borcunu artırması olumsuz olarak nitelenirken; altyapı yatırımlarının ve yönetmeliklerdeki işveren dostu yeni düzenlemelerin olumlu etkileri de beraberinde getirmesi bekleniyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.