İsviçreli bilim insanları mantarla çalışan biyobozunur pil geliştirdi Bu yenilikçi pil sürdürülebilir enerji üretimi ve çevresel izleme için umut vadediyor

İsviçreli bilim insanları, iki farklı mantar türünün ortak çalışmasıyla enerji üreten, biyobozunur ve toksik olmayan bir pil geliştirdi. Bu yenilikçi yaklaşımla, canlı mantar metabolizması kullanılarak mikroplardan enerji elde ediliyor.

İsviçre, Dübendorf merkezli EMPA (İsviçre Federal Malzeme Bilimi ve Teknoloji Laboratuvarları), sürdürülebilirlik, malzeme bilimi, enerji teknolojileri alanlarında araştırmalar yapan öncü bir enstitü ve bu ilginç araştırmanın altındaki imza onlara ait.

Mantar piller nasıl çalışıyor?

EMPA araştırmacıları, bir mantar türünün elektronları serbest bıraktığı bir anot ve başka bir mantarın, bu elektronları yakalayıp ilettiği bir katottan oluşan yeni bir sistem geliştirdi. Üç yıl süren çalışma boyunca, pil bileşenlerinin 3D baskıyla üretildi. Mantar hücreleri, elektriksel iletkenliği bulunan ve hücrelere zarar vermeyen selüloz bazlı, özel bir mürekkep ile harmanlandı. Ayrıca, bu mürekkep, mantarların beslenebileceği basit şekerleri de içeriyor.


3D baskı ile esnek üretim ve biyobozunurluk

Araştırmacılar, 3D baskı teknolojisi sayesinde pillerin istenilen şekil ve boyutta üretilebildiğini ve uygulamaya göre gerekli enerji miktarına uygun mantar materyali eklenebildiğini belirtiyor. Mürekkep aynı zamanda biyobozunur özellikte olup, pilin kullanım ömrü sona erdiğinde, çevreye zarar vermeden doğada çözünmesini sağlıyor.

Potansiyel uygulama alanları

Bu mantar biyopiller, cep telefonları veya akıllı saatler gibi cihazları çalıştırmak için yeterli enerji üretmese de, tarım ve çevre araştırmalarında sıcaklık, ışık ve nem gibi değerleri izlemek için, küçük sensörleri çalıştırmada kullanılabilir. Araştırmaya göre, bu piller birkaç gün boyunca 300 ile 600 mV arasında enerji üretebiliyor ve 10 ile 100 kΩ arasındaki dış yükler için 3–20 μA akım sağlayabiliyor.

İsviçreli bilim insanları mantarla çalışan biyobozunur pil geliştirdi Bu yenilikçi pil sürdürülebilir enerji üretimi ve çevresel izleme için umut vadediyor

Kolay depolama ve aktivasyon

Bu piller, kuru halde depolanabiliyor ve ihtiyaç duyulduğunda su ve besin eklenerek kolayca aktif hale getirilebiliyor. Bu özellik, özellikle saha çalışmalarında ve uzak bölgelerde kullanım için büyük avantaj sağlıyor.

Gelecek hedefleri

EMPA, bu pillerin ticarileştirilmesi konusunda henüz bir açıklama yapmadı. Araştırmacılar, pillerin enerji üretimini artırma ve kullanım ömrünü uzatma üzerine çalışmaların devam ettiğini belirtiyor. Ayrıca elektrik üretimi için daha uygun olabilecek, diğer mantar türlerini de sisteme dahil etmek gibi konularda da araştırmalar sürüyor. Bu yenilikçi biyobozunur pil, özellikle düşük enerji tüketen sensörler ve çevresel izleme sistemleri için sürdürülebilir bir alternatif olarak, yeni kullanım olanakları yaratabilir.

İlgili Makaleler

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yeşil Haber (@yesilhabernet)


Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz