Küresel Isınma Hedefi

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından hazırlanan “Dünya Enerji Dönüşümü Görünümü 2023” raporu, 1,5 derecelik küresel ısınma hedefinin tutması için 2030 yılına kadar her yıl 1.000 GW ilave yenilenebilir enerji kapasitesinin devreye alınması gerektiğini öngörüyor.

Rapora göre, küresel yenilenebilir enerji kurulu gücüne özellikle 2022 yılında 300 GW ile rekor düzeyde yeni kapasite eklenerek bazı ilerlemeler kaydedilmiş olsa da daha iddialı yenilenebilir enerji hedeflerine ihtiyaç var. Küresel ısınma hedeflerine ulaşmak için dünya 2030 yılına kadar ortalama olarak yılda 1.000 GW yenilenebilir enerji kapasitesini sisteme eklemeli ve yenilenebilir enerjinin doğrudan kullanımını endüstriyel sektörlerde önemli ölçüde artırmalı.

IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera konuyla ilgili şunları söyledi: “Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen hedeflere uygun davranmadığımız acı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Tek seçeneğimiz, yenilenebilir enerjiyi çözümün merkezine koyan, umut vadeden ve bilime dayalı bir yol izlemektir. Enerji güvenliği, düşük enerji maliyetleri ve ileriye dönük sanayi gelişimi konusunda ülkeleri teşvik eden bir yol izlenmelidir. Enerji dönüşümü, daha adil ve kapsayıcı bir dünyayı teşvik etmek için stratejik bir araç haline gelmelidir.”

küresel ısınma hedefi - küresel yenilenebilir enerji hedefiCOP28 Başkanı Al Jaber: “2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kurulu gücünü üçe katlamak için işbirliği yapmalıyız”

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı – COP28 Başkanı Dr. Sultan al-Jaber ise şunları söyledi: “Tek başına bir hedef yeterli değildir. Bu rapor, uygulamaya yönelik sağlam bir yol sunuyor ve IRENA’nın önerilerini memnuniyetle karşılıyorum. 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjinin üç katına çıkarılmasını talep ettim, bu da IRENA’nın raporuyla uyumlu.

Enerji dönüşümünün hızı, sıfır karbon alternatiflerinin ne kadar hızlı bir şekilde yaygınlaştırılabileceğine, aynı zamanda enerji güvenliğinin sağlanmasına bağlı, böylece küresel ısınma hedefinde kimse geride kalmaz. Ayrıca, yenilenebilir enerji artışını hızlandırmak için gerekli koşulları yaratma konusunda siyasi iradeye ihtiyaç duyuyoruz.

2030 hedeflerimize ulaşmak için, elektrik şebekesinin altyapısını iyileştirmek, yatırımların izin sürelerini azaltmak ve gelişmekte olan ekonomilerde finansman maliyetlerini düşürmek için acil eyleme ihtiyaç var. Geçtiğimiz günlerde, AB ile ortak bir taahhütte bulunmayı memnuniyetle kabul ettim. 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiyi üçe katlamak için COP28’deki taraflar arasında maksimum desteği sağlama konusunda birlikte çalışmayı taahhüt ettim. Enerji dönüşümü, daha adil ve kapsayıcı bir dünyayı teşvik etmek için stratejik bir araç haline gelmelidir.”

Rapor 1.5 derecelik küresel ısınma hedefi için aşağıdaki engellerin ortadan kaldırılmasını öneriyor;

  • Fiziksel altyapının eksikliği,
  • İmkân sağlayan politika ve düzenlemelerin yokluğu,
  • Beceri ve kurumsal kapasitedeki uyumsuzluklar.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.