Yapılan analizler ve araştırmalar konut çatılarında güneş enerjisi kurulumlarının tüm dünyada bu yıl önemli bir gerileme ve düşüş trendinde olacağına işaret ediyor. Bloomberg yenilenebilir enerji sektörünün en önemli gelişme alanlarından biri olan güneş enerjisi kurulum konusunu ABD piyasası ölçeğinde inceledi.

Analize göre, koronavirüs Asya bölgesinde dünyanın en büyük güneş paneli ve güneş enerjisi ekipmanları üreticisi olan Çin’i geçen yılın son günlerinde vurduğunda ABD güneş endüstrisi üretim zincirinde meydana gelebilecek aksamalardan dolayı kaygılanmaya başlamıştı. Güneş enerjisi panelleri ve ekipmanlarının en büyük üreticisi konumunda olan Asya pazarında yaşanan koronavirüs krizi kaynaklı sorunlar tüm dünyada güneş panelleri ve santral kurulumu sürecini önemli ölçüde etkileyecek görünüyor.

HEM ARZ HEM DE TALEP CEPHESİNDE SORUNLAR BÜYÜK

Bloomberg’in analizine göre, güneş enerjisi sektörünün bu yıl karşı karşıya bulunduğu en büyük sorun üretim ve tedarik zincirlerindeki aksamaların yanı sıra talepteki büyük düşüş de olacak. Evlerinin çatılarına güneş enerjisi panelleri taktırmayı düşünenlerin veya hatta bu konuda ilgili satın almaları veya leasingleri yapmış olanların bile bugünlerde çatılarında güneş panellerini veya panel teksiyenlerini görme havasında olmadığı belirtiliyor. Analistler konut çatılarında güneş paneli  kurulumlarının bu yıl tepetaklak gideceği öngörüsünde bulunuyor. Bu durumun  iklim değişikliği ile mücadelenin anahtarı olan ve birçok pazarda marjinal olmaktan çıkıp artık mahalle ölçeğine kadar yaklaşmış olan bir sektör için büyük bir geri adım olacağı görüşü dile getiriliyor.

BloombergNEF güneş enerjisi analisti Ara Narayanan gelişmeleri değerlendirirken şöyle diyor: “Çin’de virüs paniği başladığında dünyada birçok kişi şuna benzer bir tepki  vermişti: “Aman tanrım Çin bu işin sanayicisi, üreticisi. Şimdi ise soru şu: küresel talep çökecek mi?”

YAZ DÖNEMİNE DENK GELİYOR

Koronavirüs pandemisi, sektörün zirve yaptığı ve en yoğun sezon olan yaz mevsimine yaklaşırken, ağırlıkla konut temelli güneş enerjisi tesislerine darbe vuracak. Sosyal mesafe önlemleri, satış operasyonlarının çok güçleştiği bir dönemde, panel kurucularını şimdiye kadar en popüler ve güvenilir pazarlama ve satış modeli olarak görülen kapıdan kapıya satış ve pazarlama yöntemlerini hurdaya çıkarmaya zorlarken, bu süreç sektörden geçimini sağlayan milyonlarca Amerikalıyı da birden bire işsiz bırakmış durumda.

MORGAN STANLEY 2. ÇEYREKTE YÜZDE 48 DÜŞÜŞ BEKLİYOR

Yatırım, araştırma ve danışmanlık şirketi Morgan Stanley, ABD konut-güneş enerjisi hacimlerinin yıllık bazda  ikinci çeyrekte  yüzde  48, üçüncü çeyrekte yüzde  28 ve dördüncü çeyrekte de yüzde 17 düşebileceğini tahmin ediyor. Şirket  genel eğilimin  bireylerin  ev tadilatlarını ve renovasyon projelerini erteleme veya iptal yoluna gideceği yönünde olduğuna dikkat çekiyor. Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden Wood Mackenzie bu  yıl ulusal düzeyde konut hacminde yüzde 10 büyüme öngörmüşken şimdi konut pazarının 2019 yılına kıyasla yüzde 34’e kadar düşebileceğini düşünüyor. Halihazırda güneş panellerinde bazı tesis projeleri  ertelendi ya da tümüyle  iptal edildi. Güneş enerjisi üreticisi SunPower Corp online yapılan  kredi ve kiralama başvurularının yanı sıra diğer faktörlere dayanarak geçtiğimiz ayın sonlarında yaptığı öngörüde  ikinci çeyrekte konut talebinin Kaloforniya ve New York’un da etkisiyle potansiyel olarak yüzde 10 ila yüzde 30 arasında düşebileceğini açıkladı.

“Zamanlar korkutucu hale geldiğinde insanlar karar vermek için sığınaklara girerler. New York ve Kaliforniya’da mart ayında hiçbir şey olmadı ve muhtemelen nisan ayında da pek bir şey olmayacak. Bu büyük bir sorun.” diyor.

KESKİN BİR DÖNÜŞ, PERSONELDE YÜZDE 40 DÜŞÜŞ

Bloomberg analizlerine göre, korona öncesi yaşanan döneme göre ABD  güneş enerjisi sektöründe keskin bir geri dönüş yaşanıyor. Güneş enerjisi projeleri ve kurulumlarına yönelik federal vergiler azalırken, talep de artıyordu. Amerika’nın en büyük güneş pazarı olan Kaliforniya şu anda eyaletteki yeni evlerin çoğunun güneş enerjisiyle  üretilen elektrikle donanması istenirken,  orman yangınlarına ve tehlikeli fırtınalara eğilimli alanlarda güneş ve piller için ev sahiplerinin iştahı daha artmış durumda.

Süreç o kadar tersine dönmüş durumdaki daha çok kısa bir zaman önce bazı güneş enerjisi şirketleri, zaten kısıtlı olan işgücü piyasasından işçi temin etmek için bir anlamda yarış içinde iken, sektörün en büyük ticaret grubu olan Güneş Enerjisi Endüstrileri Birliği tarafından yapılan son bir ankete katılanların yüzde 40’ı personel azaltımına gittiklerini  bildirdi. Ve satışlar da işsizlikteki artıştan zarar görmüş duruma.

MORGAGE PİYASASI EĞİLİMLERİ ÖNEMLİ BİR ÖLÇÜ

Bloomberg NEF’e konuşan  uzman isimlerden biri olan Gordon Johnson, “İnsanlar önlerindeki  iki ya da üç ay içinde ödeyip ödeyemeyeceklerini bilmiyorlarsa , 20 yıllık bir mortgage sözleşmesine imza atmayacaklar ve dolayısıyla çatılarına kurulacak güneş enerjisi sistemi için de 20 bin dolar ödemeyecekler.” diyor.

ABD çapında eyaletlerde güneş enerjisi kurulumu konusunda yaşanan sorunlar sadece konut kurulumlarına zarar veren satış meselesiyle sınırlı değil. Özellikle karantina ve sokağa çıkma yasaklarının olduğu şehirlerde proje izinlerinin alınması bile ciddi şekilde aksamaya uğramış durumda. Çünkü kamu görevlilerinin ve izin makamlarının işyerlerine gitmeden kendi evlerinden tesisat projelerine onaylarını vermesi mümkün değil. San Diego merkezli temiz enerji veri şirketi Ohm Analytics’e göre, Kaliforniya’da ortalama haftalık izinler Mart ayının ortalarından bu yana yaklaşık  yüzde 40 düştü.

2. ÇEYREK SONRASI TOPARLANMA BEKLENTİSİ

Bazı şirketler ve analistler, eğer pandemi önümüzdeki birkaç ay içinde güç kaybına ve gerilemeye uğrarsa zayıf bir talebin yaşanacağı ikinci çeyrek sonrasında güneş piyasasında bir talep toparlanması beklenebileceği konusunda iyimserler. Roth Capital Partners geçen hafta yayınladığı bir bilgi  notunda online satışlara geçişin panel ve sistem kurulumcularının pazarlama maliyetlerini azaltmaya yardımcı olabileceğini belirterek, “Bu gelişme  endüstrinin önceki büyüme yörüngesine beklenenden daha hızlı dönmesine yardımcı olacak” şeklinde bir değerlendirme yaptı. Öte yandan SunPower’ın CEO’su Tom Werner, evlerde kullanıma yönelik  güneş enerjisi ve pillere ilginin hala var olduğunu belirtiyor.

Cowen & Co.isimli şirkette hisse senedi analisti olan Jeff Osborne ise pazarda henüz en kötü noktanın yani dip noktasının gelmemiş olma ihtimaline vurgu yaparak “Bugün New York ve Kaliforniya’da neler oluyor, buralarda yaşananlar iki hafta içinde Texas ve Illinois’da da olacak mı? Sorusunu sorarken Kimse bunun cevabını bilmiyor.” diyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.