Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslan

Kontrolmatik’in iştiraki Pomega Enerji Depolama Teknolojileri tarafından Ankara’da Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’nde inşa edilen Türkiye’nin özel sektördeki ilk ve tek prizmatik tip Lityum-Demir Fosfat pil hücresi giga fabrikası devreye alındı.

Türkiye’nin ve bölge ülkelerinin enerji depolama ihtiyaçlarına cevap verecek olan fabrika, 2024 yılına kadar tüm fazları tamamlandığında yıllık toplam 3 GWh üretim kapasitesine ulaşacak.

Yenilenebilir enerji sektörünün önünü açacak yatırım

Toplam 100 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen ve yapımı yaklaşık 1,5 yılda tamamlanan Giga Fabrika, enerji depolama ürün ve çözümleri sayesinde, özellikle rüzgar ve güneş gibi öngörülemeyen yenilenebilir kaynaklara sahip enerji santrallerinin daha güvenilir ve öngörülebilir ‘baz santralleri’ gibi üretim yapmasına yardımcı olacak. Enerji depolama konusu, yenilenebilir enerji sektörün büyümesinin önünü açarak fosil yakıtlardan çıkış planının başarıya ulaşmasında en kritik unsurlardan biri olarak kabul ediliyor.

Enerji arz güvenliğine çevre dostu katkı

Özellikle Covid-19 ve sonrasında Rusya-Ukrayna savaşı gibi krizler sonrasında önemi kat kat artan ‘enerji arz güvenliğini’ sağlamak için ülkeler bir yandan öz kaynaklarını kullanırken bir yandan da ulusal emisyon taahhütlerine uygun biçimde enerji üretimi yapmanın yollarını arıyor. Enerji depolama ürünleri bu alandaki ihtiyaca da en hızlı biçimde cevap verecek çözümler olarak ön plana çıkıyor. Pomega Enerji Depolama Teknolojileri Lityum İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası, tüm fazlarının hızla tamamlanmasının ardından başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerinin kendi enerji arz güvenliğini sağlamasını kolaylaştıran ve emisyon hedeflerine daha kısa sürede ulaşmalarını mümkün kılan önemli bir rol oynayacak.

Ağır sanayiden hane içi kullanıma kadar geniş ürün portföyü

Giga fabrikada üretilecek Lityum-Demir-Fosfat prizmatik pil hücreleri ve batarya tipi enerji depolama çözümleri enerji santrallerinden ulusal şebekelere, enerjiye çok büyük ölçüde ihtiyaç duyan ağır sanayi üretim tesislerinden hane içi uygulamalara, elektrikli kara taşıtlarından deniz taşıtlarına kadar oldukça geniş bir alanda kullanılabilecek. Enerji santrallerinin ve sanayinin yanı sıra son kullanıcı olarak bireylerin de kendi evleri için faydalanabileceği bu ürün ve çözümler, kullanıcılara ‘yenilenebilir enerji kaynaklarından’ üretilmiş eneriyi seçme ve ‘iklim hedeflerine bireysel sorumlulukla katkıda bulunma’ imkanı da verecek.

Pomega, ABD’de 1 milyar dolar teşvik alacak

Öte yandan Kontrolmatik Teknoloji’nin ABD’deki iştiraki Pomega Energy Storage Technologies ABD hükümetinden enerji depolama alanındaki yatırımlar için 2032 yılına kadar 1 milyar dolarlık teşvik alacak. Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, ABD’de bu alanda hiç fabrika olmadığını belirterek, Güney Karolina bölgesinde 272 milyon dolar yatırımla 320 dönüm arazi üzerine kurulan fabrikanın 2024 yılında devreye alınacağını söyledi.

Pomega Energy Storage Technologies adıyla hizmet verecek olan yıllık 3 GWh kapasiteli fabrika, Lityum-İyon (LiFePO4) teknolojisiyle pil hücreleri üretmenin yanı sıra ev ve şebeke tipi enerji depolama çözümlerini de üretecek. Amerikan Başkanı Joe Biden’ın yakın zamanda yaptığı bir konuşmada Pomega’nın yatırımını “oyun değiştirici” olarak niteledi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.